2018 – Frankrijk – 5 dagen Normandië met de moto

Voorbereiding

Het is weer tijd om de jaarlijkse uitstap te maken met de motorfiets. We beperken de uitstap dit jaar tot 5 dagen en we kozen vooraf om eens naar de kust van Normandië te rijden. Ook ons groepje is wat kleiner dan vorige jaren en beperkt zich tot 5 motorrijders. We hebben wel een nieuwe naam voor onze groep namelijk BZN of “Bende Zonder Naam” (een ideetje van Bernard).

Dag 1 – van Kortrijk naar La Frenaye (310 km)

Vrijdag 20 juli

We hebben afgesproken om om 08u30 te vertrekken vanuit Kooigem en iedereen is mooi op tijd aanwezig. De weersvoorspellingen spreken over kans op plaatselijke buien maar voorlopig is het nog droog.

De eerste lichte regen krijgen we pas vanaf 10u00 als we al een flink stuk in Frankrijk rijden. Het wordt een afwisselen van enkele druppels tot soms een lichte motregen. Met een temperatuur van 18 à 19 graden is het leuk rijden. De lucht blijft wel overal overwegend grijs. We stoppen ook wel regelmatig om even de beentjes te strekken of om een koffie te drinken in een lokale Bar A Tabac.

Na een laatste tussenstop begint het dan meer te regenen. Tijdens de laatste 40 km komen we zo toch flink nat aan in ons hotel. Maar al bij al valt alles nog mee. Tenslotte vragen we al een hele poos achter wat water. Natuurlijk spijtig dat het tijdens onze uitstap moet regenen. Veel foto’s van het landschap, dat nochtans heel mooi is maar altijd met veel grijze wolken, krijg je vandaag niet te zien.

Hieronder krijg je ook ons nieuwe logo te zien. We gaan eens moeten overleggen wat we daar mee gaan aanvangen.

Hotel de la Seine – 76170 La Frenaye

Dag 2 – van La Frenaye naar Sainte-Mère-Église (220 km)

Zaterdag 21 juli

De dag begint grijs met lichte regen. Na een heel goed ontbijt vertrekken we naar onze volgende bestemming. Om de Seine over te geraken gebruiken we niet de bekende Pont De Normandie maar de overzetboot naar Quillebeuf s/Seine.  Deze kleine veerboot vaart elke 20 min en brengt de wagens gratis naar de overzijde. Tot enkele jaren terug was dit betalend doch dit werd afgeschaft. En we moeten helemaal niet wachten want hij ligt op ons te wachten en we mogen onmiddellijk oprijden.

Niettegenstaande de regendruppels rijden we door een heel mooie streek. Hier en daar zien we echt van die specialekes zoals dit wel heel mooi landhuis.

We rijden verder rijden richting Ouistreham – Caen. In Merville stoppen we even aan het museum aldaar.

In Ouistreham hebben we dan de befaamde Pegasus Bridge waar in juni 1944 zwaar gevochten werd.

Rond 17u komen we in Saint-Mère-Eglise. Aan de kerktoren hangt nog steeds de paratrouper die daar in de nacht van 5 op 6 juni ongelukkig bleef hangen.

We hebben nog voldoende tijd om het mooie en moderne  Airborne Museum te bezoeken.

Ons hotelletje ligt ligt op een paar honderd meter van het centrale plein in het stadje.In het hotel zelf kunnen we niet eten en daarom gaan we op zoek naar een leuke Brasserie.

Hotel du 6 juni – 50480 Sainte-Mère-Église

Dag 3 – vanuit Sainte-Mère-Église en terug (rondrit 200 km)

Zondag 22 juli

Na een heel eenvoudig Frans ontbijt maken we vandaag een rondrit in Normandië en bezoeken we enkele bekende plaatsen. De zon is van de partij en het belooft een mooie dag te worden.
Via de kleine landelijke wegen rijden we terug oostwaarts richting Carentan, Isygny sur Mer, La Cambe, Bayeux, Creuilly naar de kustlijn en Arromanches waar we tegen de middag aankomen en onze picnic opeten.

Het centrum van Arromanches is niet zoveel verder en na wat zoeken om een parkeerplaatsje te vinden gaan we het “Musée du Debarquement” bezoeken. We krijgen er een mooie indruk van de eerste dagen na de landing en het opzetten van een kunstmatige haven die moest dienen om de bevoorrading van de troepen mogelijk te maken. Indrukwekkend …

Van Arromanches volgen we de kustlijn. In Longues-sur-Mer staan nog enkele goed bewaarde geschutbunkers die we even bewonderen.

Het is stralend weer en de temperatuur loopt op tot 25 graden.

Verder naar Colleville-sur-Mer en Omaha Beach waar we het groot Amerikaans Militair Kerkhof bezoeken.

Het wordt stilaan tijd tijd om terug richting Hotel te rijden. Onderweg stoppen we wel nog even aan het groot Duits Militair Kerkhof in La Cambe.

Het is al 20u als we in Sainte-Mère-Eglise in een restaurantje een lekkere maaltijd nemen.
Morgen keren we al terug naar huis. We zullen geen regen meer zien maar het zal een lange rit worden tot in Dieppe.

Hotel du 6 juni – 50480 Sainte-Mère-Église

Dag 4 – van Sainte-Mère-Église naar Dieppe (310 km)

Maandag 23 juli

We worden wakker met mist. Deze zal echter snel oplossen en tegen 09 uur is er nagenoeg niets meer van te zien. Bij de start van de rit is het reeds 18 graden en in de namiddag zal het tot 24 graden oplopen.

Ditmaal rijden we over de N13 tot voorbij Caen. Zo geraken we al een flink stuk snel vooruit. Het is wel opletten met de snelheidsbeperkingen in Frankrijk. Blijkt toch dat enkele van ons mogelijks geflitst werden, ikzelf “waarschijnlijk” niet (ik heb toch niks opgemerkt). Maar gelukkig is dit geen al te groot probleem voor motorrijders omdat in Frankrijk nog veel op de kop geflitst wordt en daar heeft de politie geen nummerplaat. Hopelijk volgt er toch niks in de brievenbus later deze week.

Via Cobourg, Deauville (waar het overmate druk is) en Honfleur komen we terug aan de Seine. We rijden ditmaal verder naar de brug in Tancarville. Deze is iets minder indrukwekkend dan de Pont de Normandie maar het is toch ook een serieus bouwwerk. We hebben ook geluk want motoren mogen de brug gratis over. Dat is altijd leuk.

Pont de Normandie

Tancarville

Vanaf de Seine rijden we richting kustlijn naar Etretat. Daar nemen we toch even de tijd om het mooie strand en kliffen te bewonderen.

Omstreeks 18u komen we aan bij ons Hotel aan de buitenrand van Dieppe. Spijtig dat we Dieppe zelf niet zullen zien maar waarschijnlijk is het hier ook hyperdruk in deze grote industriestad.


In het Hotel zelf kunnen we geen avondeten krijgen doch pal ernaast hebben we een leuke “Poivre Rouge”. Voor 14,50 euro krijgen we daar een 3-gangenmenu met een koud voorgerecht in buffetvorm, een lekker biefstukje of vis (collin) en een dessert. Waar ga je dat nog ergens vinden in België voor die prijs?

Morgen krijgen we de laatste dag. Misschien hebben we nog geluk want hij is heel wat korter dan vandaag. De hoge temperaturen in België kunnen namelijk parten spelen. Volgens de verwachtingen rijden we naar 30 graden en meer.

RIT Hotel Touvotel – 76370 Dieppe

Dag 5 – van Dieppe naar Kortrijk (230 km)

Dinsdag 24 juli

Ik heb heel goed geslapen maar ben al vroeg wakker van bij het ochtendgloren. De meeuwen die hier talrijk rondvliegen krijsen er duchtig op los en zelfs met een gesloten raam zijn ze goed hoorbaar. Ambetante beesten zijn het. Het wordt terug een warme dag. Bij ons vertrek aan het Hotel hebben we al 19 graden. De temperatuur zal, eenmaal terug in België (Poperinge), oplopen tot 32 graden.
We rijden opnieuw parallel met de kustlijn naar de “Vallei van De Somme” en Saint-Valery-sur-Somme.

Onderweg stoppen we even in een bosweg voor onze picknick.

Langs de departementals doorkreusen we verder Picardiën en Pas-de-Calais. Op de grote velden zijn worden al volop alle granen afgemaaid. De achtergebleven strobalen zorgen voor mooie foto’s.

In Aire-sur-Lys trekken we nogmaals de remmen aan voor een drankje op het marktplein.

 

Laatste stop en moment van afscheid nemen doen we op de markt in Poperinge. Het was weer een leuke uitstap zonder tegenslagen. We kunnen beginnen denken aan volgend jaar.


 Hotel Mama – 8500 Kortrijk

Totaal gereden 1310 km