2017 – Vietnam & Cambodja – 22 dagen rondreis

Voorbereiding

Voor onze volgende reis vliegen we terug naar het Oosten en gaan er de geheimen van Indochina ontdekken. In een 22 daagse rondreis trachten we iets op te snuiven van Vietnam en Cambodja en hopen deze beide landen, met zijn inwoners en cultuur, beter te leren kennen.
We vertrekken op 05 maart 2017 vanop de luchthaven Schiphol in Amsterdam. De terugreis vanuit Cambodja is voorzien op 25 maart om de dag daarop terug thuis te zijn.

Onze keuze was eerder heel toevallig gemaakt omdat ook onze vrienden Christiane en Ivan al hadden beslist die reis te maken. Gezien er nog 2 plaatsjes beschikbaar waren voor dezelfde periode sloten wij ons aan. De boeking met de Reisorganisatie NRV in Rijswijk (Nederland) was via internet snel vastgelegd.

Overzichtkaart Rondreis

Dag Vooraf – Kortrijk – Amsterdam (260 km)

Zaterdag 04 maart

Om ’s morgens tijdig in Amsterdam te zijn, hebben we een nacht vooraf geboekt in het Hotel Schiphol Van Der Valk vlak bij de luchthaven Schiphol. Een groot voordeel is dat de wagen daar mooi op de grote  parking van het hotel mag blijven staan en dat we ’s morgens met een shuttledienst naar de luchthaven gebracht worden.

Hotel Van Der Valk – Amsterdam

Dag 1 – Vlucht Amsterdam – Hong Kong – Hanoi (11 en 2 uur vliegen)

Zondag 05 maart

Onze vlucht met Cathay Pacific Airways vertrekt normaal om 12u45. Met een tussenstop in Hongkong vliegen we door naar Hanoi. De aankomst daar is verwacht om 10u40 de volgende dag. Hanoi ligt 6 uur op onze Belgische tijd.

Gezien we niet online konden inchecken vooraf, moeten we genoegen nemen met de nog beschikbare plaatsen. Hierdoor kunnen we niet in de onmiddellijke omgeving zitten van onze vrienden. Het volle vliegtuig vertrekt mooi op tijd zoals voorzien. De vlucht verloopt ook zonder enig probleem.

We vliegen een kleine 11 uur tot in Hongkong. Daar moeten we even een pauze nemen van 2 uur en overstappen op een kleiner vliegtuig dat ons tot in Hanoi zal brengen in 2 uur vliegen.

Dag 2 – Aankomst Hanoi

Maandag 06 maart

Als we omstreeks 10u45 (plaatselijke tijd) aankomen in Hanoi zijn we intussen al een stuk in de maandag. In de luchthaven worden we opgewacht door onze gids Harry. De gids is een rasechte Vietnamees die de Nederlandse taal, na een korte opleiding van enkele maanden en vervolgens door eigen vervolmaking, aangeleerd heeft. En we moeten toegeven dat hij heel de groep heel goed verstaat en ook andersom. Deze gids zal ons de volledige reis in Vietnam vergezellen. Pas bij onze overstap naar Cambodja krijgen we een andere gids.

Van de luchthaven, die pas anderhalf jaar geleden nieuw gebouwd werd, is het een 20 minuutjes rijden naar het oude stadsdeel van Hanoi waar ons Hotel gelegen is.
Als weer hebben we ongeveer 22 graden met een (zwaar) bewolkte hemel. Later op de avond krijgen we ook enkele spatjes water maar deze betekenen niet veel.
Aanvankelijk stond er een vrije namiddag op de planning, doch gezien het programma voor morgen heel volgeladen zit, beslist Harry om al 2 zaken vandaag af te werken. Dus van veel uitrusten is geen sprake. We hebben enkel voldoende tijd voor een verkwikkende douche en een scheerbeurt.

De wirwar van straatjes rond het Hotel is overbevolkt door zowel auto’s maar vooral bromfietsen. Hanoi zou ongeveer 7 miljoen inwoners hebben maar er rijden wel 2,5 miljoen bromfietsen rond. Regels in het verkeer zijn er wel maar niemand volgt ze. Het recht van de sterkste schijnt overal voorrang te hebben.
Hanoi is nu wel de hoofdstad van Vietnam, maar niet de grootste stad. Ho Chi Minh City in het zuiden, het oude Saigon, telt een miljoen inwoners meer. Met die stad maken we later op deze rondreis kennis.

We wandelen te voet naar de Waterpoppenshow. Daar krijgen we een typisch Vietnamees spektakel met poppen die met stokken onder water en door verborgen spelers, bewogen worden in  het water. Leuk om eens te zien maar niet echt spectaculair.

 

Op het einde van de voorstelling staan er buiten een reeks traditionele riksja’s te wachten die ons meenemen voor een tocht door de binnenstad. Vanuit zo’n riksja ervaar je echt hoe iedereen in Vietnam zich gedraagt in het verkeer. Soms toch ook een beetje beangstigend.

Eenmaal ook dit ritje voorbij neemt de gids ons ditmaal te voet mee voor een wandeling in de oude stad. Naast het vele verkeer van scooters en auto’s is het de moeite waard om alle kleine lokale winkeltjes te bezien en van de ene verbazing in de andere te vallen. Wat je daar ziet kan je nergens aantreffen in het Westen.

We sluiten tot slot de avond af met een gezamenlijk welkomstdiner in een mooi lokaal restaurant. Op die manier maken we al een eerste maal kennis met Vietnamese keuken.

Quoc Hoa Hotel – Hanoi

Dag 3 – Bezoek Hanoi

Dinsdag 07 maart

Na het ontbijt maken we een uitgebreid bezoek aan Hanoi. We bezoeken onder meer het complex van Ho Chi Minh met het mausoleum, het voormalige werkhuis van ‘Oom Ho’ en de beroemde ‘One Pillar’ Pagode. We rijden vervolgens verder door het oude Frans-koloniale stadscentrum naar de bekende Tempel van de Literatuur, voorheen Vietnams eerste universiteit.

De wandeling gaat verder door een deel van de oude stad waar we de grote overdekte handelsmarkt met vele kraampjes bekijken.

Na de lunch rijden we naar de boeddhistische Tran Quoc Pagode aan het grote binnenmeer van de stad. We sluiten ons bezoek af met het Women’s Museum, een interessant museum over de rol van vrouwen in de Vietnamese samenleving.

Het weer was vandaag niet denderend, iets frisser dan gisteren en met veel motregen. De zon kregen we niet te zien. Morgen vertrekken we van heel vroeg naar de Halong Bay. Misschien wordt het aan de zee iets beter.

Quoc Hoa Hotel – Hanoi

Dag 4 – Hanoi – Halong Bay (ca. 170 km)

Woensdag 08 maart

We verlaten de stad om richting de bekende Halong Bay te rijden. Hier gaat we aan boord van een traditionele jonk, een oud Chinees zeilschip, waarmee we een boottocht maken door deze fabelachtige baai. Een echt hoogtepunt van de rondreis!

We varen langs uit zee oprijzende krijtsteenrotsen, idyllische kleine eilandjes en verlaten kleine  stranden. In de grillig gevormde rotsen ontdekken we verschillende grotten. Geen wonder dat deze baai op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  De Halong Bay is een deel van de Zuid-Chinese Zee. De baai  omvat 2000 kleine en grotere eilanden, de Parels van de Draken genoemd.

We genieten ’s middags van een overheerlijke lunch met verse plaatselijke producten, die aan boord voor ons worden klaargemaakt. In de namiddag bezoeken we de Houten Stokken Grot. De grootste grot op één van de eilanden. Het minder goeie weer, met regelmatige lichte regen, is echter niet denderend waardoor we de uitstap naar de top van één van de eilanden niet kunnen doen wegens te stijl en te gevaarlijk. We overnachten ter plaatse op de Jonk.

V’Spirit Jonk – Halong Bay

Dag 5 – Halong Bay – Ninh Binh (ca. 175 km)

Donderdag 09 maart

We beginnen onze dag om 06u30 met een Tai-Chi oefening op het dek van de jonk. Na het ontbijt is er een kanotochtje voorzien voor de geïnteresseerden.

Op de middag vertrekken we met de bus richting Ninh Binh. Tussendoor stoppen we even aan een parelkwekerij waar men met de hulp van de mens mooie ronde parels tracht te kweken in een natuurlijke omgeving.

Ook vandaag hebben we de gehele dag een mistig weer met motregen. Dit weertype schijnt hier toch geen uitzondering te zijn. De oorzaak is te zoeken bij de noordelijke winden die vanuit China Vietnam binnen komen en vochtige lucht meebrengen. Zo blijkt dat men hier in 2014 3 maanden aan één stuk dergelijk weer had waardoor heel wat mensen en kinderen ziek werden.
Door een overboeking in het oorspronkelijk voorziene Hotel krijgen een upgrade aangeboden in het 4 sterren Legend Hotel. Jammer dat we hier maar 1 nacht gaan vertoeven.

Legend Hotel – Ninh Binh

Dag 6 – Ninh Binh – Hanoi – Hué (570 km)

Vrijdag 10 maart

Na het ontbijt rijden we naar de historische stad Hoa Lu, de hoofdstad van Vietnam ten tijde van de Dinh- en Le-dynastieën rond het jaar 1000. We bekijken daar 2 tempels in oud-Vietnamese bouwstijl. De stad is omgeven door ruige krijtsteenrotsen en brede rivieren, die een natuurlijke barrière vormden tegen tegenstanders.

Daarna rijden we verder naar het fascinerende “Van Long Nature Reserve”. Daar stappen we in kleine traditionele roeibootjes (sampans) voor een ontspannen boottocht door het Van Long Nature Reserve. Een schitterend gebied, dat ook wel ‘het Halong Bay op het vasteland’ wordt genoemd. De prachtige kalkstenen rotspieken die uit het landschap omhoog rijzen vormen een onbeschrijflijk plaatje. We peddelen rustig over de smalle riviertjes en genieten van de imposante natuur.

Gezien we niet gekozen hebben om met de nachttrein naar Hué te rijden, worden wij na de lunch terug naar Hanoi gebracht. Om 19u40 nemen we daar de binnenvlucht naar Hué. De 570 km overbruggen we in 1u10 vliegen met Vietnam Airways. In Hué worden we op het vliegveld opgewacht door een vriendelijke Vietnamees die ons naar het hotel brengt.

De rest van de groep die met de nachttrein rijdt zien we morgenochtend terug.

Thanh Lich – Hué

Dag 7 – Hué

Zaterdag 11 maart

En ja, vandaag is eindelijk de zon van de partij. Vanaf de morgen hebben we al 22 graden en op de middag halen we 28 graden.
We beginnen onze dag in Hué met een boottocht in een Drakenboot op de Parfum Rivier (Song Huong-rivier) en leren het keizerlijke verleden van Vietnam beter kennen. We bezoeken eerst de Thien Mu Pagode (ook wel ‘Linh Mu’), één van de oudste pagodes van Vietnam. Deze werd in één klap beroemd toen één van de monniken zichzelf in 1963 in Ho Chi Minh City in brand stak.

Vandaar rijden we naar de Citadel van de Keizers van Vietnam met de Verboden Paarse Stad, ooit het ommuurde privéterrein van de keizerlijke familie.

Volgende stop wordt de tombe van Keizer Tu Doc, de laatste Keizer met een graf in Vietnam.

Bij het terugrijden stoppen we nog even bij een familie waar authentieke Vietnamese hoeden en wierookstokjes worden gemaakt.

Na deze overvolle dag zorgde onze gids voor een restaurant waar we allen samen een overheerlijk diner voorgeschoteld krijgen.

Thanh Lich – Hué

Dag 8 – Hué – Hoi An (135 km)

Zondag 12 maart

We beginnen de dag in de mist maar met een temperatuur van 20 graden. Tegen de middag zal de zon terug doorbreken en stijgt het kwik tot 32 graden met een lichte wind.

We verlaten Hué en rijden vandaag met de bus via Danang naar het karakteristieke stadje Hoi An. We verlaten het noordelijk deel van Vietnam via de Hai Van Pas, die ook wel de Wolkenpas wordt genoemd. Jammer natuurlijk dat we veel mist hebben in de bergen. Zo is het minder genieten van de vergezichten over de bergen, de zee, idyllische strandjes en kleine dorpjes. Dit gebergte maakt de natuurlijke scheiding tussen Noord en Zuid Vietnam. In het noorden heeft men 4 seizoenen in het zuiden 2. Het temperatuurverschil is zeer groot vooral in de winter.


In Danang stoppen we voor een bezoek aan het Cham Historisch Museum. Het Cham volk waren de oorspronkelijke bewoners van het midden van Vietnam. In het noorden woonden de Viet en in het zuiden de Kmer.

Nog even poseren aan het strand langs de Zuid-Chinese Zee in Danang.


Na de middag arriveren we in het schilderachtige Hoi An, bekend om zijn Frans-koloniale en Japans-Chinese huizen, mooie Aziatische bruggetjes en sprookjesachtige zijden lampionnen. We maken een wandeling door het oude, autovrije stadscentrum en zien de beroemde Japanse overdekte brug, één van de Chinese gemeenschapshallen en één van de voormalige koopmanshuizen dat nu als klein museum dient.

Tot slot checken we in in het HoiAn Lantern Hotel. Hier blijven we drie avonden overnachten.

Hoi An Lantern Hotel – Hoi An

Dag 9 – Hoi An

Maandag 13 maart

Vandaag terug een mooie en warme dag, 29 graden. Vanmorgen slapen we uit en maken er een ontspannen voormiddag van met nog een wandelingetje door een deel van de oude stad en de lokale marktjes. Hoi An is niet alleen beroemd om zijn lampionnen, maar ook om de vele goeie kleermakers die de stad telt. Zij maken kleding op maat voor een aantrekkelijke prijs. Je hebt de keuze uit diverse stoffen en de kleding is meestal binnen 24 uur klaar! Ook wij wagen het om een mannenkostuum te laten maken. De maten nemen verloopt wel heel secuur en als enige in Vietnam gebruiken ze eveneens een 3D-scanner van je lichaam. Heel speciaal, ga maar eens kijken naar het filmpje op Yaly Couture Hoi An.  Op de volgende dagen lees je wel iets over het resultaat.

In de namiddag gaan we met de hele groep fietsen tussen de rijstvelden rond Hoi An. Gelukkig is het verkeer hier niet zo druk als in Hanoi maar het is toch een hele belevenis hier tussen het verkeer.

Onderweg krijgen we ook de gelegenheid om op de rug van een waterbuffel te gaan zitten.

Van de buffelrug rijden we verder naar een lokaal dorp aan de rand van het Bamboereservaat van Hoi An. Daar maken een boottochtje in een typisch rond bamboebootje dat langs de kusten van Vietnam veel gebruikt wordt door de lokale bevolking.

Hoi An Lantern Hotel – Hoi An

Dag 10 – Hoi An

Dinsdag 14 maart (zon – 22 tot 28 graden)

We kozen vandaag voor een uitstap naar het platte land en het leven van de rijstboeren in de streek te leren kennen . s’ Morgens worden we, samen met een deel van de groep, opgehaald aan het hotel door onze gastheer en we rijden met de fiets een 4-tal kilometer naar zijn woning midden de rijstvelden.

Onderweg en in zijn woning krijgen een uitvoerige uitleg over het verbouwen van rijst in Vietnam.

Met een werkplunje en een zonnehoed stappen we naar een stukje proefveld waar we kennis maken met de 6-jarige waterbuffel van de familie. Even poseren is natuurlijk altijd leuk.

Stapsgewijs worden ons alle aspecten van de rijstcultuur uitgelegd en kunnen we het zelf in praktijk uitproberen.

Om de activiteit af te ronden leren we nog hoe je met rijstmeel, vlees, garnalen en sojascheuten lekkere pannenkoekjes kan bakken. Na een aansluitende heel lekkere lunch rijden we dan terug naar het Hotel.

Morgen start de dag heel vroeg. We rijden eens een stukje terug naar Danang om van daaruit een binnenlandse vlucht te nemen naar Ho Chi Ming City.

Hoi An Lantern Hotel – Hoi An

Dag 11 – Hoi An – Danang – Ho Chi Minh City – Mekong Delta (620 km)

Woensdag 15 maart (zon – 24 tot 32 graden)

Vanmorgen terug heel vroeg uit de veren om tijdig onze vlucht te halen. We rijden met de bus eerst een stukje terug naar Danang en vertrekken om 08u45 met het vliegtuig naar Ho Chi Minh City. Ho Chi Minh, vroeger Saigon genoemd, was voor Hanoi de hoofdstad van Vietnam en is nog steeds de grootste stad van het land met 7,5 miljoen inwoners (2011). Daar staat de bus voor ons klaar om ons in twee uur naar Ben Tre te rijden. Deze plaats ligt midden in de legendarische Mekong Delta (zie verder volgende dagen): een uiterst vruchtbaar, intens groen en prachtig begroeid gebied met moerassen, rivieren en kleine kanaaltjes. We verkennen meteen de Mekong Delta met een boottocht in een traditionele sampan. Via enkele stopplaatsen maken we kennis met het leven op het Vietnamese platteland en leren het van dichtbij te ervaren.

Onze eerste stop is bij een familie waar ze nog op traditionele wijze bakstenen vervaardigen uit de lokale kleigrond uit de rietvelden en deze bakken in oude ovens.

Aan de oevers van de Mekong draaien veel zaken rond het telen van kokosnoten en rond alles wat daarbij komt kijken; zoals de productie van kokosmelk, snoepjes van kokosnoot, kokosolie, kokoslikeur, enz. In de sampan kunnen we al onmiddellijk eens proeven van verse kokosmelk.

In de 2de stopplaats zien we hoe de verwerking van de kokosnoten in zijn werk gaat.

Na het kleine tussendoortje van fruit en thee met honing, brengt de boot ons verder naar een familie die rieten slaapmatten maakt op een even traditionele manier van handwerk.

Van de boot gaan we verder met een tochtje in een gemotoriseerde Vietnamese “Tuc tuc”.

En onze namiddag eindigen we terug in een typische Vietnamese sloep die ons terug naar de sampan en de autobus brengt.

Weetje
De helft van de Vietnamese landbouwproductie is afkomstig uit de Mekong Delta. Het gebied wordt ook wel de ‘Rijstkom van Vietnam’ genoemd, vanwege de hoge rijstopbrengst (Vietnam is na India en Thailand de grootste rijstexporteur ter wereld).

Vanavond hadden we in de groep ook nog iets te vieren, namelijk de verjaardagen van Luc, Reino, Teun en Willem. Onze gids Harry zorgde voor die gelegenheid voor een lekkere rijstwijnwhisky en een uitmuntend lekkere taart. Klik op de taart om meer foto’s te zien.

Ben Tre Riverside Resort – Ben Tre

Dag 12 – Mekong Delta – Can Tho (135 km)

Donderdag 16 maart (zon, wolken – 25 tot 32 graden)

’t Is niet anders hoor, vanmorgen terug tamelijk vroeg uit bed om onze reis verder te zetten. Vandaag rijden we verder door de Mekong Delta. De Mekong Delta bestaat uit negen aderen van de rivier de Mekong, de 8ste grootste rivier van de wereld, met zijn bronnen in Tibet.

Na het ontbijt rijden we met de bus naar een lokale markt in Cai Mon. Weer een heel speciale belevenis. Ik ga alleen enkele foto’s tonen van wat je daar zoal kan te zien krijgen.

Dikke kikkers vind je er ook

Bij het verlaten van de markt zien we nog net een mooi transport passeren. Alles wat eigenlijk niet te zwaar is, en dat mag al heel wat zijn, en echt niet enorm groot is, kan je volgens de Vietnamezen vervoeren met een brommer.

Vandaar gaan we rondkijken in de bonsai- en orchideeëntuin van een vriendelijke local. De streek hier is zeer gekend voor het kweken van bonzaibomen. We rijden verder naar een heel mooie Pagode van de Khmer.

Intussen is het middag geworden en kunnen we genieten van een heerlijke lunch in een klein dorpje. Tot slot bezichtigen we een Khmer-museum.

Aan het eind van de middag rijden we naar de grootste stad van de Mekong Delta, Can Tho, waar we overnachten. Can Tho is de hoofdstad van de provincie Hau Giang en de vierde grootste stad van Vietnam met 1.2 miljoen inwoners.

Aan de Mekong Rivier in Can Tho

Saigon Cantho Hotel – Can Tho

Dag 13 – Can Tho – Ho Chi Minh City (170 km)

Vrijdag 17 maart (zon, lichte bewolking – 24 tot 32 graden)

Vandaag rijden we terug naar Ho Chi Minh waar we 3 nachten zullen blijven. Voor het vertrek met de bus maken we eerst nog een boottochtje met een sampan en bezoeken we nog de grootste drijvende dagelijkse groothandelsmarkt van Cai Rang in de Mekong Delta. Een geweldig fotomoment! De lokale boeren, die soms van heel ver komen, bieden er hun papaya’s, ananassen, meloenen en andere handelswaar aan op het water. Erg leuk om te beleven hoe hier handel wordt gedreven.

We varen verder naar een lokale boerenfamilie die allerhande soorten fruit kweken. Aan een vijver kunnen we eveneens de Meervallen (veel voorkomende en gegeten vis in Vietnam) voederen die gretig de hapjes naar binnen slokken.

Bij onze terugvaart krijgen we plots een stortbui uit de hemel. De kans op  een bui en onweer was aangekondigd doch de regen kwam wel heel onverwacht. Gelukkig stopte de regen al na een 15 minuten en kregen we terug de zon.

Terug aan wal rijden we naar Ho Chi Minh City. Onderweg stoppen we nog voor een bijzondere vegetarische lunch klaar gemaakt op de traditionele wijzen van de boeddhistische monniken. Ik moet zeggen dat het eten in Vietnam erg lekker is en ons bijzonder bevalt. De smaken van de bereidingen verschillen veel van streek tot streek maar zijn erg lekker.

Na de middag komen we aan in Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon. Dit was vóór de hereniging van Vietnam in 1975 de hoofdstad van Zuid-Vietnam. We zien dat de stad inmiddels is uitgegroeid tot een moderne metropool. Ho Chi Minh is nog steeds de grootste stad van Vietnam met 8,4 miljoen inwoners (2016). Als eerste bezienswaardigheid bezoeken we het bijzondere oorlogsmuseum, het War Remnants Museum. Het behandelt de pijnlijke oorlog in Vietnam met Amerika waarbij 3 miljoen mensen omkwamen waaronder 2 miljoen burgers. Voor meer informatie verwijs ik naar de link hierboven.

Onze stadstoer brengt ons vervolgens naar het oude Presidentiële Paleis, de Notre Dame-kathedraal, het Opera House en het oude koloniale postkantoor.

Morgen gaan we deze prachtige stad verder bezoeken.

Hotel Liberty 4 Saigon Parkview – Ho Chi Minh City

Dag 14 en 15 – Ho Chi Minh City

Zaterdag 18 maart (zon – 24 tot 32 graden)

Vanmorgen kunnen we  langer uitslapen voor we de stad gaan verkennen. De hele groep maakt de uitstap met een riksja. Met een groep van 29 riksja’s door de stad rijden is een hele belevenis.

Rijden in de stad Ho Chi Minh is, zoals elders in Vietnam, eigenlijk soms één chaos. Iedereen (met uitzondering van de wagens) rijdt zowat waar hij graag wil. Regels zijn er wel, maar schijnbaar niet bedoeld voor alle tweewielers. Volgens de gids rijden in Vietnam 43 miljoen brommers en scooters rond. Dat is de helft van de totale populatie.

Als eerste stop gaan we even rondstappen in de bloemenmarkt. Wie dacht dat ze in Nederland veel bloemen kweken moet toch even zijn mening herzien denk ik.

Vandaar gaat de rit naar de Taoïstische Thiên Hậutempel gebouwd in de 19e eeuw door Chineese Vietnamezen.

Intussen is het bijna middag geworden en eindigen we de rit aan de grote overdekte Bến Thành markt van de stad. Daar we de rest van de dag vrij hebben besluiten toch even het hoogste gebouw van de stad te bezoeken, de Bitexco Financial Tower. De wolkenkrabber is met zijn 265 meter het derde hoogste gebouw van Vietnam. Op de 52ste  verdieping krijg je een prachtig zicht over de stad.

We ronden onze dag af met wat verder slenteren door deze prachtige stad.

Hotel Liberty 4 Saigon Parkview – Ho Chi Minh City

Dag 15 – Ho Chi Minh City – Cu Chi (45km)

Zondag 19 maart (zon – 24 tot 32 graden – enkele kleine regenbuien in de namiddag)

Vandaag weer om 07u00 op de bus om naar het district van Cu Chi te rijden en de befaamde Cu Chi-tunnels te bezoeken. Het is maar ongeveer 45 km rijden maar een bus haalt hier bijna nooit een gemiddelde van 50 km/u op de landelijke wegen.

De befaamde Cu Chi-tunnels vormde tijdens de Vietnamoorlog een oninneembaar netwerk van tunnels van waaruit de Vietcong verrassingsaanvallen uitvoerde op de Amerikaanse troepen. We nemen de tijd om de, nu deels opengemaakte, tunnels te bekijken en ons een voorstelling te maken van het ingenieuze netwerk (250 kilometer) verdeeld over 3 niveaus onder de grond (3, 6 en 8 tot 10 meter onder grond). De tunnels waren voor de Vietcong een vluchtplaats bij de veelvuldige luchtaanvallen. Van daaruit konden ze alle noodzakelijke werkzaamheden in de ondergrondse ziekenhuizen, de commandoposten en de wapenfabriekjes, die allemaal met elkaar verbonden waren, verder zetten.

Ingang van een tunnel

Van daar rijden we naar Tay Ninh, de bakermat van het Cao Dai-geloof. Vietnam heeft geen nationale religie. Van de Vietnamezen zijn 60% boeddhistisch, 10% katholiek en het Caodaisme telt ongeveer 1,4 miljoen volgelingen.  Deze unieke religie is een mengeling van elementen uit verschillende godsdiensten. De kerk in Tay Ninh is de belangrijkste in Vietnam.

Hiermee eindigen onze excursies in Vietnam en vertrekken we morgen naar Cambodja.

Vanavond heeft onze gids nog een afscheidsdiner georganiseerd op een boot op de Saigon River. We zijn slechts met 8 van de 29 die doorreizen naar Cambodja. Het diner op de boot is heel bijzonder en mooi.

Dankwoord voor onze gids Harry

Harry onze gids

Hotel Liberty 4 Saigon Parkview – Ho Chi Minh City

Dag 16 – Ho Chi Minh City – Phnom Penh (Cambodja) (245 km)

Maandag 20 maart (zon, met momenten licht bewolkt – 24 tot 34 graden)

Over de reis met de bus valt eigenlijk weinig te vertellen. Aan de grens kregen we wel een dubbele controle, eenmaal in Vietnam en vervolgens in Cambodja. Gelukkig heeft Harry alles mooi voor ons geklaard en verloopt alles vlotjes. Hier grenzen over steken verloopt niet even vlot als in Europa. In Cambodja kom je er in niet zonder een scan van het aangezicht en elektronische vingerafdrukken.

Even voorbij de grens stopt de bus aan een lokaal restaurant waar we iets kunnen eten, drinken of kopen. Daar wacht ons ook onze nieuwe reisleider op. Met deze Nederlandstalige gids Jurry gaan we de rest van de reis afwerken. Jurry is Nederlander en woont al 8 jaar in Phnom Penh.
Uiteindelijk komen we rond 15u45 aan de bushalte in Phnom Penh aan. Van daar worden we met Tuc Tuc’s overgebracht naar ons Hotel enkele straten verder. In de stad is de Tuc Tuc het vervoermiddel bij uitstek voor alle bewoners en toeristen.

Na deze lange, warme en toch wat vermoeiende dag gaan we eerst een biertje drinken op het dakterras van het hotel. Van daaruit heb je een mooi zicht op de stad en de Mekong Rivier.


Ohana Hotel – Phnom Penh

Dag 17 – Phnom Penh

Dinsdag 21 maart (zon, bewolkt – 24 tot 34 graden)

Om enkele bijzondere plaatsen in Phnom Penh te bezoeken gebruiken we andermaal de tuc tuc. We worden afgehaald aan het hotel en rijden eerst naar het Koninklijk Paleis.

Cambodja is een koninkrijk doch de opvolging van de koning blijkt niet verzekerd. De huidige koning is 64 jaar oud , is nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen. Bij zijn overlijden zal de kroon vermoedelijk overgaan naar een van de zonen van zijn zuster.

Hoofdgebouw Royal Palace

Naast het paleis treffen we een maquette aan van Angkor Wat. De tempel die we overmorgen zullen bezoeken.

Op het domein zien we ook een Geboorteboom van Boeddha, of boom der Verlichting. Het mooie aan de boom is dat hij hele mooie bloemen draagt. Dagelijks gaan er daar enkele van open en vallen na de middag af.

Vervolgens maken we kennis met het roerige verleden van Cambodja, namelijk de genocide door de Rode Khmer onder het bewind van Pol Pot (1975-1979). Men schat dat in die korte periode anderhalf tot 2 miljoen Cambodjanen werden omgebracht. Enkele van die beruchte plaatsen zijn de Killing Fields en de Toul Sleng-gevangenis. Op de Killing Fields, een oude Chineese begraafplaats, werden de gevangenen die vooraf verhoord en gemarteld werden in Toul Sleng, vermoord. Om kogels uit te sparen werden de gevangenen hier destijds bruut met knuppels of ander tuig vermoord. De lijken werden vervolgens geborgen in kuilen die de slachtoffers voor hun dood zelf moesten graven.

Tuol Sleng, voorheen een meisjeslyceum, werd in 1975 omgebouwd tot de gruwelijke en beruchte ‘S21’-gevangenis van de Rode Khmer. Veertienduizend Cambodjanen werden hier gevangen gehouden en gemarteld. 7 Personen, waaronder 2 kinderen, overleefden deze tragedie. Het museum is een stille getuigenis van een tragisch verleden. Een huiveringwekkend kijkje in de geschiedenis en een stukje Cambodja dat ons nog lang zal bijblijven.

’s Namiddags zijn we vrij en kunnen we zelf onze tijd invullen. Na een zoveelste douche en wat rusten wandelen we nog wat op de promenade langsheen de Mekong Rivier en bekijken we nog enkele van de zovele boeddhistische tempels in de stad .

Gisteren hoorde ik onze gids nog zeggen: “… in deze periode van het jaar regent het hier nooit …”. Wel vanavond kregen we dan tegen de regels in een heel flinke regenbui . De klimaten zijn zich toch aan het aanpassen heb ik de indruk.

Ohana Hotel – Phnom Penh

Dag 18 – Phnom Penh – Siem Reap (320 km) 

Woensdag 22 maart (gesluierde zon, 25 tot 35 graden)

Vandaag rijden we het binnenland van Cambodja verder binnen naar Siem Reap. De trip doen we niet met een lijnbus doch, op voorstel van de gids, met een kleine Van en een personenwagen. Op die manier kunnen we onderweg enkele bezienswaardige tussenstops inlassen en verloopt de rit van ruim 6 uur iets comfortabeler.
Onze eerste stop is op een lokale markt die we volgens de gids niet mogen missen. Op die plaats kan je o.a. allerlei insecten kopen.

Na de middag en de lunch komen we aan een oude brug in de bouwstijl van Angkor Wat, de Preah Toeus brug. De brug die 2 maal gerestaureerd werd dateert uit de periode 1180 tot 1220.

Omstreeks 15u00 komen we aan ons Hotel waar we de 3 laatste nachten zullen verblijven.

Om de dag af te sluiten gaan we straks het stadje Siem Reap eens verkennen en eens leuk dineren.
Ver in het stadje zijn we evenwel niet geraakt want boven alle verwachting kregen we zonder reservatie een tafel aangeboden in het betere restaurant Cuisine Wat Damnak. Onze buurvrouw had ons het restaurant aangeprezen. Het restaurant kreeg in 2016 de nominatie van beste restaurant van Cambodja en staat op de 47ste plaats van de 50 beste restaurants van Azië. Het eten was inderdaad voortreffelijk en verdient een dikke pluim.

Ombra Angkor – Siem Reap

Dag 19 – Siem Reap – Angkor Wat

Donderdag 23 maart (zon – 25 tot 35 graden)

Vandaag bezoeken we per traditionele tuktuk Angkor Wat, één van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld. Ongetwijfeld het hoogtepunt van onze rondreis door Cambodja! De hindoeïstische Angkor Wat-tempels zijn de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het immense Khmer-rijk, dat Cambodja, delen van Vietnam, Laos en Thailand omvatte. We bekijken de bekendste tempels van Angkor Wat, waaronder de jungletempel Angkor Thom met zijn mooie ‘South Gate’, die het decor vormde voor de film ‘Tomb Raider’.

‘Yasodharapura’, zoals de stad in de Khmer-periode heette, was ooit de grootste stad ter wereld (110.000 inwoners) en gebouwd door de belangrijkste koning van de Khmer- periode, King Suriyavarman. Het complex is tussen de 9de en 13de eeuw gebouwd. De tempels vormden vijfhonderd jaar lang de hoofdstad van het rijk. Na het verval van de Khmers, raakten de tempels volledig overwoekerd door de jungle. De tempels zijn pas in de 19e eeuw herontdekt en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nog steeds vindt men resten van tempels en worden tot vandaag bijzondere vondsten gedaan.

Weetje:
‘Angkor’ betekent ‘heilige stad’ en ‘wat’ betekent tempel. De Nederlandse vertaling van Angkor Wat is dus ‘Heilige Tempelstad’.

Wie meer foto’s wil zien van deze mooie plek kan hier een fotogalerij openen.

Dag 20 – Siem Reap – Tonle Sap Meer

Vrijdag 24 maart (zon – 25 tot 35 graden – voelt minder warm dan gisteren)

Dit is onze laatste dag met activiteiten in en rond Siem Reap. Morgen moeten we alweer vertrekken, maar 3 weken weg van huis is voor ons al meer dan genoeg.

Vandaag ontdekken we samen met de groep het binnenland van Cambodja. Met een busje rijden we naar een kleine lokale community. We zien er hoe de gewone arme Cambodjaan leeft in hun hutten.

Achteraan een woning zien we ook hoe ze rijstwijn distilleren met heel eenvoudige middelen.

Stoken van gefermenteerde rijst

Afkoeling in een watertank en de alcohol opvangen in een plastiekfles

Vervolgens stoppen we bij een lokale markt en gaan we een korte rit maken op een authentieke ossenkar. Onvergetelijk!

Volgens de gids is het vlees op die markten s’ morgens vroeg altijd duurder dan later op de dag omdat het dan verser is …

Onderweg naar Mechrey, een drijvend dorp aan de rand van Tonle Sap Meer, stoppen we even en bewonderen een mooi lotusbloemenveld.

Van de lotusbloemen wordt zowat alles gebruikt. Meeldraden worden opgegeten, van de vrucht eet men de rijpe pitten (smaken naar nootjes), uit de stengels worden fijne draadjes getrokken en de bladeren worden gebruikt voor voedselbereidingen of als zonnebescherming (hoedjes).
In het drijvend dorp aan de rand van Tonle Sap Meer, waarvan het water nu ruim 3 meter lager staat dan in het regenseizoen, zien we hoe huizen, scholen, winkels gewoon op het water dobberen. De lokale inwoners peddelen overal rustig tussendoor in hun traditionele houten boten.

Vervolgens gaan we weer aan wal en rijden met onze minibusje terug naar Siem Reap. Na een snelle douche rijden we met een tuc tuc nog even naar het centrum en slenteren nog wat door de straatjes.

Verschillende soorten gedroogde vis

Aquarium voor voetmassage

Vanavond gaat de groep, samen met de gids, dineren in een lokaal restaurant. Benieuwd wat dit geven zal.

Weetje:
Het Tonle Sap Meer is het grootste zoetwatermeer in Zuidoost Azië. Tijdens het regenseizoen groeit het meer van 2590 vierkante kilometer in de droge tijd, naar een oppervlakte van 24.605 vierkante kilometer (bijna 10 maal zo groot).

Ombra Angkor – Siem Reap

Dag 21 – Vlucht Siem Reap – Amsterdam (9450 km – 14u30 onderweg)

Zaterdag 25 maart (zon – 24 tot 32 graden)

Om 14u30 vertrekken we naar de luchthaven van Siem Reap waar we om 17u25 onze eerste vlucht hebben naar Hong Kong (aankomst 21u00). Daar wordt het even wachten om aansluiting te hebben van 00u25 naar Amsterdam waar we normaal landen om 07u15 plaatselijke tijd.

Dus nu enkel nog de valiezen terug op orde brengen en namijmeren over de voorbije dagen en ons geslaagd verlof.

Dag 22 – Amsterdam – Kortrijk (260 km)

Zondag 26 maart

De gehele terugreis verloopt heel vlot. Ook het vliegtuig landt mooi op de voorziene tijd in Schiphol. Na de normale paspoortcontroles rijden we met de bus van het Hotel Schiphol Van Der Valk terug naar het hotel om de wagen terug op te halen en na een laatste 2u30 rijden komen we terug thuis.

Het werd zeker een van onze mooiste reizen tot hiertoe. De gehele organisatie met bezoeken en activiteiten was werkelijk top. Voor een volgende reis ga ik me zeker toch informeren bij NRV en navragen wat ze aan te bieden hebben.