2016 – Italië – 15 dagen Toscane – Umbrië

Voorbereiding

Reeds geruime tijd wilden we eens iets meer zien van Italië. Ons enig bezoek tot hiertoe aan Italië was vele jaren terug met een groepsreis en het vliegtuig naar Napels.

Toeval wil dat ik in december vorig jaar een heel aantrekkelijk verblijf zie op “Holidayline.be” voor 7 overnachtingen in Umbrië. Daar we ook de laatste jaren meer individueel op reis gaan lijkt me dit de uitverkoren gelegenheid om eens dat stukje van Italië te bezoeken. De verplaatsing doen we met de eigen wagen en we breien er meteen een weekje voor aan het Comomeer en de omgeving van Firenze. In die dagen gaan we ook die streek wat van nabij bekijken.

De heenreis en ook terugreis gaan we rijden in 2 dagen met telkens een stop in Zwitserland. Zelfs met het wegenvignet in Zwitserland lijkt het rijden mij economischer dan via Frankrijk en de Mont Blanc. Op de kaart hieronder (of via de link hiernaast) zie je voor welke wegen ik gekozen heb.  Reisweg

We vertrekken op zaterdag 28 mei en denken terug thuis te zijn op zondag 12 juni 2016.

Dag 1 – Kortrijk – Kapel Bei Otten (Zwitserland) – 720 km

Zaterdag 28 mei

Vanmorgen waren we vroeg uit de veren. Om 6 uur trokken we de voordeur dicht en vertrokken we richting Zwitserland. Op een vroege zaterdagmorgen is alles heel vredig en even over Kooigem moest ik toch even stoppen om deze mooie opgaande zon te fotograferen in een mistig landschap.

De reisweg verliep heel vlot zonder noemenswaardige files of vertragingen. Even na 16 u waren we al aan ons Hotel in Kappel.

DSC02501_klein

Volgens de patron had het hier tot 11 u vanmorgen pijpenstelen geregend. Maar schijnbaar hebben we deze keer zelf de zon meegebracht en is het nu 25 graden op het terras. Hopelijk hebben we de zon voor de gehele vakantie mee.

Landgasthof Kreuz

Dag 2 – Kapel Bei Otten – Valmadrera (Italië – Lombardije) – 290 km

Zondag 29 mei

Wat we gisteren hoopten kwam vandaag niet uit. Geen zon gezien maar wel bijna heel de dag regen.
Daar onze rit relatief kort was en we voldoende tijd hadden beslisten we toch even halt te houden in Luzern en de oude stad te bezoeken. Luzern is een heel mooie stad met een pitoresk oud stadgedeelte. De stad ligt aan het Vierwoudstrekenmeer en is onder meer bekend voor zijn Kapelbrug.

DSC02521_klein

DSC02525_crop_klein

Bij ons vertrek in Kappel hadden we reeds beslist om toch de Gothardpas over te rijden en niet te tunnel te kiezen. Zelfs met wat regen zou er wellicht meer te zien zijn dan in een lange tunnel te rijden.

De Gothardpas over rijden is echt leuk om te doen. De rijbaan is zoals elders in Zwitserland in een prima staat. Met wat zon zou het natuurlijk nog veel mooier geweest zijn. Eenmaal boven op 2100 meter zit je wel nog rondom in de sneeuw.

DSC02566_klein

Rond 16 u komen we aan in ons hotel in Valmadrera aan het Comomeer. Vanuit ons hotel hebben we al een mooi zicht op het meer en Lecco aan de overkant.

DSC02568_cropt

Hotel Bellavista

Dag 3 – Valmadrera – Como, rond het Comomeer

Maandag 30 mei

Vandaag lijkt het weer niet veel beter te zijn dan gisteren. Tijdens de nacht heeft het ook regelmatig verder geregend. We beslissen dan toch maar om het Comomeer rond te rijden en te starten met een bezoekje aan de stad Como.

Een publiekstrekker in Como is de laatst gebouwde gotische Kathedraal in Italië de Santa Maria Assunta.

DSC02576_klein

Vanuit Como volgen we het meer naar het noorden richting Tremezzina. Daar vinden we de Villa Carlotta met zijn botanische tuin. Terug jammer dat de zon afwezig blijft.

DSC02622_klein

Verder het meer rond brengt ons naar Varenna, een romantisch dorpje tegen de flanken rond het meer.

DSC02633_klein

Het weer voor morgen blijkt niet veel te veranderen. We zullen Noord-Italië enkel gezien hebben onder een grijs wolkendek.

Hotel Bellavista

Dag 4 – Valmadrera – Bellagio en Lecco

Dinsdag 31 mei

Vanmorgen van hetzelfde laken een broek, lichte regen. Volgens de verwachtingen zouden we mogelijks toch de zon te zien krijgen vandaag. We zien wel !

We rijden naar het alom gekende en toeristische Bellagio aan de rand van het Comomeer. Een mooi typisch Italiaans dorp met veel winkeltjes en vooral veel steegjes en trappen.

DSC02650_klein

In het Hotel was ons gezegd dat we zeker een bezoek moesten brengen aan de Villa del Balbiannello in Lenno. Gezien Lenno echter aan de andere kant van het water ligt nemen we de overzetboot die om het uur een verbinding maakt tussen verschillende stadjes aan de rand van het meer.

DSC02680_klein

Het bezoek aan de Villa is zeker de moeite waard. Zowel de tuin als de nog volledig bemeubelde binnenzijde zijn  nu eigendom van het FAI (Fondo Ambiente Italiano)

DSC02697_klein

Waar het de voorbije uren tamelijk droog gebleven was, komt er tijdens onze rondleiding een (bijna) storm opzetten en valt de regen met bakken uit de hemel. Het is pas als we later terug in de omgeving van Como terug keren dat de zon toch even komt doorpiepen. Als afsluiter van de dag stoppen we dan ook nog snel even in Lecco. (aan de overzijde van het meer aan ons Hotel)

DSC02746_klein

Hotel Bellavista

Dag 5 – Valmadrera – Pistoia (Toscane) – 365 km

Woensdag 1 juni

Vanmorgen kregen we al goeie hoop op een mooie dag. Ons terras van de kamer lag te blaken in een mooie ochtendzon.

DSC02759_klein

We rijden vandaag verder naar Toscane. Tot Modena rijden we hoofdzakelijk op autowegen. Van Modena tot Pistoia trekken we de Pistoiese Appenijnen over via wel zeer kronkelende wegen. En ja je kan het al raden, we krijgen opnieuw regen en rijden meermaals door de laaghangende wolken.

Tegen 15u45 zijn we goed en wel aan ons hotel. Daar we nog enkele uren beschikbaar hebben rijden we nog snel eens naar het centrum van Pistoia en kuieren er nog wat door de smalle straatjes en pleintjes.

DSC02771_Klein

DSC02779_klein

Hotel Villa Cappugi

Dag 6 – Pistoia – Lucca – Piza

Donderdag 2 juni

Ons hotel blijkt een hele goeie keuze te zijn. De waardering van 8.9 op Booking.com is zeker terecht. Mooie kamers, alles kraaknet, goeie service en een uitstekend ontbijt. Een klein minpuntje is dat het buiten Pistoia gelegen is waardoor je wel de wagen moet gebruiken of een 2-tal kilometer te voet moet lopen om in het centrum te komen. Anderzijds heeft het hotel een shuttledienst die je bijvoorbeeld om het uur naar het centrum of het station brengt.

We verkiezen om pas morgen naar Florence te rijden omdat het weer iets zou beter worden. Vandaag maken we met de wagen een rondrit in Toscane en bezoeken de steden Lucca en Pisa.

Het bezoek aan Lucca valt grotendeels in het water. Om het uur gaan de sluizen in de hemel open en komen er bakken water neer. Je geraakt er ontmoedigd van. Nadeel van al die regen is ook dat je schijnbaar sneller de goeie weg verliest.
Hieronder zie je de belangrijkste kerk van Lucca; de San Michele in Foro.

DSC02836_klein

Van Lucca rijden we meer westwaarts naar Pisa. Is het door de nabijheid van de zee of niet, maar hier klaart de hemel open en krijgen we de volle zon.
Zoals heel velen maken we hier een selfie met het meest gekende gebouw van Pisa.

20160602_190934_klein

DSC02846_klein

Pisa blijkt een mooie en leuke Italiaanse stad te zijn waar je uren zou kunnen door de straatjes lopen. We moeten echter tijdig terug vertrekken want we moeten nog 2.5 uur terug rijden naar Pistoia.

Hotel Villa Cappugi

Dag 7 – Pistoia – Firenze

Vrijdag 3 juni

Om 09u00 staat ons busje klaar om ons naar het treinstation van Pistoia te brengen. De treinrit naar Firenze verloopt heel vlot en brengt ons tot in het centrum van de stad. Thuis had ik reeds een wandeling van ongeveer 9 km voorbereid die ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden moest brengen.
Het weer vandaag blijkt goed mee te vallen. Een min of meer bedekte hemel maar met zonnige periodes en 21 à 22 graden.

DSC02937_klein

Firenze is een heel toeristische stad. Het drukke seizoen moet nog beginnen maar je kan er nu al bij momenten op de koppen lopen. Aan de musea en kerken staan nu al tientallen meters toeristen aan te schuiven om binnen te gaan. Daar we maar 1 dag uittrekken om Firenze te bezoeken verkiezen we om enkel een algemeen beeld te krijgen van de stad.

De kathedraal van Firenze; de Basilica di Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo, is toch werkelijk een opmerkelijk gebouw.

DSC02993_klein

Dit jaar loopt er ook een tentoonstelling over en van onze eigen kunstenaar Jan Fabre in Firenze. Op het Piazza della Signoria zien we ondermeer zijn Gouden Schilpad staat schitteren in de zon.

DSC02967_klein

Na onze vooraf geplande wandeling kuieren we nog wat door de vele winkelstraatjes. Maar na een dag stappen zijn we toch blij om terug naar ons hotel te kunnen rijden.

Hotel Villa Cappugi

Dag 8 – Pistoia – Passignano Sul Trasimeno (Umbrië) – 215 km

Zaterdag 4 juni

Vandaag rijden we verder naar Passignano dat aan het Lago Transsimeno gelegen is. We zijn hier weliswaar in Umbrië maar dan wel heel in het Noorden. Een hoek van het meer paalt ook nog juist aan de grens met Toscane.

Ook vandaag kan het niet droog blijven. Met tussenpozen krijgen we kleine en grote buien te verwerken. Bij het voorbij rijden van Siena krijgen we de ergste wolkbreuk van de dag. Het water geraakt gewoon niet snel genoeg weg van de autoweg af waardoor het verkeer door grote en tamelijk diepe plassen water moet. Gelukkig dat een auto dan goed waterdicht is.

Wat we wel in een droog moment konden bezoeken was San Gimignano. San Gimignano is een middeleeuwse stad die volledig intact bewaard kon blijven. Nu is een toeristische trekpleister met winkeltjes en restaurantjes.

SONY DSC

SONY DSC

San Gimignano is op een heuveltop gelegen. Hierdoor krijgen je mooie beelden van het landschap rondom. Moest de zon van de partij geweest zijn dan was alles natuurlijk nog veel mooier geweest.

SONY DSC

Wat we morgen op ons programma zetten zal terug grotendeels van het weer afhangen. We zien wel als we wakker worden.

Hotel La Vela

Dag 9 – Passignano – Arezzo

Zondag 5 juni

Vandaag gaan we het even kalm aan doen. Na uitgeslapen te hebben en een lekker ontbijtje gaan we Passignano verkennen. Het weer is ditmaal prima en de zon is aanwezig. Soms komt er toch nog een wolkje voorschuiven.

SONY DSC

Wie de link i.v.m. het meer reeds nagelezen heeft, heeft gemerkt dat het Lago Transsimeno één van de grootste meren is van Italië. Eigenaardig genoeg is het op zijn diepste punt maar 7 meter diep. Met de zon erbij is het prachtige waterpartij.

In de namiddag gaan we een kort stukje rijden naar Arezzo. Arezzo ligt terug juist over de provinciegrens in Toscane. Hieronder de Piazza Grande wereldberoemd door de film “La Vitta é Bella” uit 1997.

SONY DSC

Toeval wil dat we er juist de eerste zondag van de maand zijn. Arezzo wordt dan één grote antiek en brocante markt met overal witte tentjes en standjes.

Vanavond zat ik op de kamer te kijken op een Italiaanse tv-zender. Daar zonden ze een herhaling uit van de finale van een wel heel bijzonder balspel dat zijn oorsprong vind in de middeleeuwen. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, nl. Calcio Storico. Het balspel wordt nog steeds jaarlijks gespeeld in Firenze. Het lijkt een voorganger van ons rugby maar wel met meer spelers, andere spelregels en veel gewelddadiger. Wie interesse heeft in deze oude balsport moet zeker eens de ingevoegde linken bekijken. (ook via Facebook voor de finale uit 2014)

Hotel La Vela

Dag 10 – Passignano – Montepulciano – Siena

Maandag 6 juni

Vandaag maken we een rondrit en rijden naar Siena via Montepulciano. Montepulciano is vooral gekend om zijn buitengewoon goede wijnen. Het stadje is een wirwar van straatjes en steegjes, waarin het renaissancistische element de overhand heeft. Hieronder een beeld van het centrale plein met het Palazzo Communale.

SONY DSC

Vandaar rijden we verder naar Siena. Siena is één van de mooiste steden in Toscane. Na de wagen in een van de vele parkings geplaatst te hebben komen we op het Piazzo del Campo. Op het plein staat een van de mooiste civiele monumenten van Italië, het Palazzo Publico met zijn 88 meter hoge toren.

SONY DSC

In Siena staat ook de Duomo Santa Maria Assunta. Deze kathedraal moest grootser worden dan deze van Firenze die de grote aartsrivaal was van Siena.

SONY DSC

Tot hiertoe kregen we prima zonnig weer maar de weergoden konden het niet laten en bezorgden ons op het einde van ons bezoek een heuse wolkbreuk met klank en lichtspel. Gelukkig konden we tijdig schuilen onder de paraplu’s van een herberg.

SONY DSC

Hotel La Vela

Dag 11 – Passignano – Perugia – Assisi

Dinsdag 7 juni

Vandaag gaan we iets dieper in Umbrië en bezoeken de steden Perugia en Assisi.

Perugia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt halfweg tussen Firenze en Rome. Het is een heel drukke stad en het verkeer verloopt echt op zijn Italiaans. Als bestuurder moet je oog hebben voor alle hoeken en kanten. Vele Italiaanse bestuurders rijden er ook heel nerveus.
Na een plaatsje gevonden te hebben in een ondergrondse parking trekken we het oude stadsdeel in. Dit is grotendeels verkeersarm of verkeersvrij waardoor het aangenaam wandelen is. Op de Plazza IV Novembre zien we het Palazzo dei Priori en de Fontana Maggiore.

SONY DSC

SONY DSC

Een stuk na de middag rijden we door naar Assisi dat maar een 25 km over Perugia ligt.

SONY DSC

De stad van de 13de-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi is een bekende bedevaartsplaats, die ook door toeristen gewaardeerd wordt vanwege haar heuvelachtige, smalle straatjes en pittoreske winkeltjes. Meest gekend is de Sint-Franciscusbasiliek die gebouwd werd op het graf van de Heilige Franciscus van Assisi.

SONY DSC

De Italiaanse wegen

Tot hiertoe waren er weinig of geen problemen op de wegen ware het niet dat ze op vele plaatsen in slechte staat zijn. Zowel nationale (veelal 4-vaks wegen) of kleinere wegen liggen er bij momenten nog slechter bij dan in België; veel kapotte asfalt, kleine verzakkingen en putten. Italië heeft op dit vlak nog veel goed te maken. De betalende autosnelwegen daarentegen zijn wel in een prima staat.

Hotel La Vela

Dag 12 – Passignano – Wijnproeverij – Cortona

Woensdag 8 juni

Na het vele slenteren, straatje op en straatje neer, gaan we vandaag niet erg veel doen. Vanmorgen bezoeken we een wijndegustatie van een plaatselijke wijn- en olijfolieproducent en deze namiddag rijden we nog even naar Cortona hier niet zover af.

Om 10 uur zijn we op het domein van de Familie Mezzetti in Vernazzano Basso (Tuoro sul Trasimeno). Samen met een Nederlands koppel krijgen we uitleg over de Italiaanse druivensoorten en kunnen we de 6 rode wijnen proeven die geproduceerd worden op het domein.

SONY DSC

Cortona is opnieuw één van die pittoreske dorpjes gelegen tegen een heuvelwand in Toscane. Bij het rondrijden door Toscane en Umbrië zie je er tientallen. Je weet haast niet welke de mooiste zijn.

SONY DSC

Na ons bezoek is ook de zon terug vertrokken en krijgen we af en toe een spat regen.

Hotel La Vela

Dag 13 – Passignano – Perugia – Le Farniole

Donderdag 9 juni

Vanmorgen is de hemel grijs bij het opstaan. De weersvoorspellingen zijn ook niet zo bijster goed.
Daarom besluiten we om er vandaag een shoppingdag van te maken. In het hotel had men ons gezegd dat er een groot Outletcentrum was op 20 minuutjes rijden richting Arezzo. In de andere richting dan, naar Perugia, hadden we zelf ook eerder een shoppingcenter gezien bij een Iper-Coop warenhuis. We gingen dan maar beide bezoeken vandaag en kochten er enkele leuke spulletjes. Daarmee was onze dag terug voldoende gevuld.

Hotel La Vela

Dag 14 – Passignano – rondom het Lago Transimeno

Vrijdag 10 juni

Het weer is terug beter vanmorgen en de zon laat zich af en toe zien. We rijden rondom het meer en stoppen in enkele kleine dorpjes.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

’s Namiddags wandelen we nog even rond in Passignano om daarna terug de valiezen te schikken en klaar te zetten voor ons vertrek morgen.

We hadden andermaal een mooie vakantie maar kregen toch niet het verwachte Italië weer. De temperatuur was redelijk tot goed maar de zon was te veel afwezig en er viel te veel regen voor deze periode van het jaar. We hadden er net iets meer van verwacht.

Morgen vertrekken we terug richting Zwitserland naar Piotta. Piotta ligt juist aan de zuidelijke kant van de Gothardpass.

Hotel La Vela

Dag 15 – Passignano Sul Trasimeno – Piotta (Zwitserland) – 580 km

Zaterdag 11 juni

Met uitzondering van enkele spatjes in Italië en 1 buitje in Zwitserland bleef onze terugrit vandaag mooi droog. We vertrokken vanmorgen om 08u00 en kwamen al omstreeks 15u30 in Piotta.

DSC03035_klein

Het motel ligt juist aan de zuidelijke voet van de Gothardpass. Vanop afstand zie je die al mooi in de bergen liggen. Op de autosnelweg naar de tunnel is het wel (zoals gewoonlijk) aanschuiven.

DSC03042_klein

SONY DSC

Het is afwachten tot morgenochtend om te beslissen of we terug de pass over rijden of voor de tunnel gaan.

Motel Gottardo Sud

Dag 16 – Piotta – Kortrijk – 875 km

Zondag 12 juni

Het wordt een lange laatste rit vandaag. Gelukkig kunnen we al heel vroeg vanaf 07u00 ontbijten en zo snel vertrekken. We hebben vanmorgen mooi weer met een open hemel. We kiezen dan ook terug om de Gothardpass over te rijden. de tunnel door rijden zal voor een andere keer zijn.

dsc03045

Alhoewel we we nu ongeveer half juni zijn ligt er nog steeds sneeuw boven op de Gothardpass.

Niet tegenstaande het mindere weer en de soms toch wel natte dagen, hadden we een mooie reis in Italië. Er zullen er zeker nog terug gaan om andere streken te verkennen.