Voorbereiding
Onze reis naar China was ons wel bevallen maar bleek achteraf toch een drukke bedoening geweest te zijn. We hadden enorm veel gezien en genoten maar het reisritme en de afstanden lagen ons wat te hoog. Daarom besloten we dit jaar om toch maar zelf iets in elkaar te knutselen. De keuze viel op Portugal. Van veel vrienden hadden we al gehoord dat Portugal zeker de moeite was om te bezoeken en we wilden het zelf ook eens van nader bekijken op een eigen tempo.
Aan de hand van gevonden reisinfo op het internet en ervaringen van vrienden werd het een trip van 19 dagen. We vliegen naar Porto, doorkruisen het land van Noord naar Zuid met een huurwagen en eindigen uiteindelijk in Faro van waar we terugvliegen naar Brussel.
De uitgetekende rit kan je hier bekijken. Kaart
Ik heb me voorgenomen om mijn blog heel beperkt te houden. Het zou zelf eens kunnen gebeuren dat er bepaalde dagen niets verschijnt. Een blog dagelijks voeden vraagt namelijk heel wat mooie tijd van uw verlof en ik wil er maximaal van profiteren.
Dag 1 – Kortrijk – Brussel – Porto
Zondag 07 juni 2015
Ons verlof startte vanmorgen op Brussels Airport. Ons vertrek was voorzien voor 10u40 en je zou het haast niet meer geloven de laatste tijd; we vertrokken nagenoeg op tijd, oef. Na 2u05 uur vliegen landden we in Porto.
Het nam haast meer tijd in beslag om aan onze wagen te geraken. Om 14u10 plaatselijke tijd (een uurtje vroeger dan bij ons) rijden we de enkele kilometers van de luchthaven naar Porto.
Het is hier prachtig weer (ruim 25 graden). Na het inchecken in het hotel gaan we de binnenstad nog wat verkennen. Zo komen we natuurlijk aan de bekende Ponte Luis I.
Morgen gaan we de stad verder verkennen.
Dag 2 – Bezoek Porto
Maandag 08 juni 2015
Heel wat afgestapt vandaag. We maakten een uitgestippelde wandeling langs de bezienswaardigheden van Porto. De zon was eveneens van de partij. Waar de dag aanvankelijk met een eerder bedekte hemel begon, haalden we op de middag temperaturen van > 30 graden. Af en toe de schaduw opzoeken was dus wel noodzakelijk.
Naast het doorkruisen van de oude binnenstad maakten we eveneens een boottochtje op de Douro.
Morgen verlaten we Porto en rijden we naar onze volgende stop.
Porto Trindade HotelDag 3 – Porto – Viana do Castelo – Ponte de Lima – Admeus
Dinsdag 09 juni 2015
Vanmorgen vertrokken we op onze eerste trip richting Admeus (National Park Peneda-Geres). Rond de middag komen we in Viana do Castelo. Met een kabelspoor gaan we ondermeer kijken naar de Kerk van Santa Lucia gelgen op de heuvel boven het stadje.
Vandaar naar Ponte de Lima met zijn Romeinse brug over de Lima.
Na Ponte de Lima komen we in het Peneda-Gerespark. We rijden eveneens een klein stukje door Spanje. Daar krijgen we echter een flinke hagel- en regenbui uit de hemel. Na een half uurtje is cehter alles voorbij.
In het park komen we plots oog in oog met een kleine kudde wilde paarden op de weg. Ze zijn misschien wel wild doch niet schuw. Stapvoets kunnen we tussen de paarden doorrijden.
Omstreeks 17u30 zijn we al in ons hotel in Admeus en kunnen er genieten van een fris pintje.
Beleza da Serra HotelDag 4 – Het natuurpark Peneda-Gerés
Woensdag 10 juni 2015
Na een goeie nachtrust, maar nog altijd met pijn in de kuiten, besluiten we niet te gaan stappen en maken een rondritje in het natuurpark. We nemen een smal toeristisch weggetje dat ons tussen de rotsformaties in de bergen brengt. Het weer blijft echter tot de middag heel grijs en hier en daar krijgen we ook een spatje regen.
Na de middag rijden we richting Braga. Normaal stond deze stad voor morgen op het programma. Als we het bezoek vandaag kunnen doen krijgen we morgen meer tijd.
We maken wel eerst halt bij de “Bom Jesus do Monte”. De kerk is gelegen op een heuvel naast Braga. Aan de voet van de kerk ligt een imposante trap (de Via Sacra) in barokstijl.
Braga zelf is een mooie winkelstad doch vandaag is het een nationale feestdag waardoor bijna alle winkels gesloten zijn. Je kan er een pak verschillende kerken bezoeken. De ene is al mooier dan de andere.
Dag 5 – Admeus – Braga – Guimares – Vila Real – Peso da Régua
Donderdag 11 juni 2015
Gezien we Braga gisteren bezochten rijden we onmiddellijk door naar Guimares. We lopen er wat rond in het toeristisch en historisch centrum.
Vandaar gaat de rit oostwaarts naar Villa Real. We bezoeken er het gekende Landgoed van Mateus (Solar de Mateus). Het landgoed werd in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd in Barokstijl door de Graven van Real waarvan de laatste afstammelimg daar nog steeds woont.
Van daaruit verder naar ons hotel in Peso da Regua aan de Douro.
Dag 6 – Peso da Régua – Vallei van de Douro – Viseu
Vrijdag 12 juni 2015
Vanmorgen opnieuw een bedekte hemel. Het blijft wel droog maar bij gebrek aan zon is het minder warm. Vanuit Regua gaan we even langs de Douro rijden. De Dourovallei is 1 grote wijngaard en echt mooi.
Bij een kleine tussenstop komen we in Lamego. Het heiligdom op de heuvel met zijn barokken bouw doet denken aan de Bom Jesus in Braga. We gaan wel niet tot boven want de trap telt meer dan 600 treden.
Onze eindbestemming vandaag is Viseu, een rustige en weinig bezochte stad. Het oude stadsdeel heeft vele smalle straatjes en het is moeilijk om een parkeerplaatsje te vinden voor de wagen. Een belangrijk gebouw is het Museu Grao Vasco.
Ons hotel is een volledig gerestaureerd herenhuis met 12 gepersonaliseerde en unieke kamers. Wij krijgen de “Alfonso Henriques” kamer, genoemd naar de eerste koning van Portugal. Hieronder een beeld van ons majestueus bed.
In Portugal kan je dus nog altijd heel goedkoop eten. Vanavond gingen we binnen in een lokaal restaurantje in Viseu. We kregen er een amuse van gedroogde ham, een hoofdgerecht, een fles lokale rode wijn, een flesje water en een koffie. Alles samen voor 2 personen 27 euro, onvoorstelbaar. Maar het was wel lekker.
Hotel Casa da Se
Dag 7 – Viseu – Serra de Estrela – Aguieira
Zaterdag 13 juni 2015
Zoals de vorige dagen hebben we een straal blauwe hemel om 07u00 ’s morgens maar algauw komem er grijze wolken opzetten. We rijden vandaag naar het “Serra de Estrela” gebergte aan de oostrand van Portugal. Met de wagen kan je tot 1993 meter hoogte geraken in Torre. Blijkt echter dat de toegang via de “Vale glaciario do Zezere” gesloten is en dus moeten we een klein ommetje maken. Wat we van ver al zagen aankomen blijkt ook juist; de volledige top zit in de grijze wolken en mist. Je ziet er geen 50 meter ver en het is buiten maar 3 graden.
Bij open weer zou je hier, met wat geluk, naar het westen, de atlantische oceaan moeten kunnen zien. Tot juist beneden de wolken krijg je echter al mooie vergezichten.
Vandaar naar ons hotel in Aguieira. Op de weg daar naartoe krijgen we ook onze eerste regen. Het wordt dan maar eens lekker niks doen en ontspannen in het hotel. Of mogelijks klaart het straks toch nog uit. Morgen wordt vermoedelijk ook een regendag.
Dag 8 – Aguieira – Aveiro – Mira – Coimbra
Zondag 14 juni 2015
Vanmorgen vertrokken we in de regen. Nu ja, de plantjes moeten ook water krijgen.
We rijden naar onze eerste stop, het bos van Bucaco (Mata do Bucaco) met zijn mooi Bucaco Palace Hotel. Bij onze aankomst is de hemel wat open getrokken en kunnen we genieten van de tuin en de omgeving.
Onze volgende bestemming wordt Aveiro aan de kust. Aveiro was gekend voor zijn zoutproductie en algenwinning. Met de sloepen van toen maken ze nu rondvaarten op de kanalen in de stad. Intussen is de hemel wel opengebroken en is de zon volop van de partij.
Van Aveiro is het niet zo ver naar de badplaatsen aan de Atlantische Oceaan. Aan de inkom van de havengeul staan een oude en moderne vuurtoren mooi naast elkaar.
Uiteindelijk komen we in de late namiddag aan in Coimbra. Hiervan zie je meer morgen.
Dag 9 – Coimbra
Maandag 15 juni 2015
Vandaag staat het bezoek aan Coimbra op het programma. We hebben de gehele dag ter beschikking maar dit blijkt niet echt nodig. Coimbra is een mooie universiteitsstad, maar zo groot is hij nu ook weer niet.
De oude en nieuwe kathedraal zijn zeker het bekijken waard. Schijnbaar is Portugal ook bezig met een inhaalmanoeuver voor de restauratie van zijn bouwkundig erfgoed.

Binnenplein oude Universiteit
Gezien we nog wat tijd over hebben rijden we enkele kilometers buiten de stad en bezoeken de opgravingssite van de Oude Romeinse stad Conimbriga. De stad werd door de Romeinen tussen de eerste eeuw voor en de 2de eeuw na christus. Het was in feite de voorloper van Coimbra dat later verder werd opgebouwd. Men ziet er funderingen van de villa’s en baden, samen met enkele fraaie mozaieken.
Dag 10 – Coimbra – Tomar – Fatima – Batalha – Peniche
Dinsdag 16 juni 2015
Vandaag een langere rit voor de boeg van 215 km. Gelukkig kunnen we een flink stuk autosnelweg nemem. Die zijn niet gratis in Portugal maar duur zijn ze weer ook niet. Alle snelwegen liggen er heel net en perfect bij. Alleen rijden er bijna geen voertuigen op.
Onze eerste halte is Tomar. Daar gaan we het Convento de Cristo bekijken. De bouw vond plaats tussen de 12de en 17de eeuw waardoor het een mengelmoes werd van Portugese bouwstijlen.
Het “Venster” (of raam) van architect Diogo de Arruda is wereldbefaamd en heel eigenzinnig.De volgende stop is Fatima waar we de verering hebben van de verschijning van Maria aan 3 kinderen in 1917. Het is 1 van de bekendste bedevaartsoorden geworden ter wereld. Een kaars aansteken mag niet ontbreken.
Daarna rijden we richting Batalha waar we even het Mosteiro da Batalha bekijken.
De laatste korte stop voor vandaag is Obidos. Het oude ommuurde middeleeuws stadje straalt een aparte charme uit met zijn kleine huisjes, smalle straatjes en witte geveltjes.
Dag 11 – Peniche
Woensdag 17 juni 2015
De reden om even af te buigen naar de kust en in Peniche te logeren was een bezoek aan het eiland “Ilha da Berlenga”. Berlenga is het enige toegankelijke en grootste eiland van de archipel. Het ligt 12 km in zee, is 1500 m lang, 800 m breed en ligt 85 m boven de zeespiegel. Aan de rand ligt eveneens een fort uit 1676. Vandaag is het eiland een natuurreservaat.
Bij de terugkeer hebben we nog even tijd om het stadje Peniche te bekijken. Naast een plezierhaven, vissershaven en enkele scheepswerven is er weinig bezienswaardig.
Dag 12 – Peniche – Sintra – Lissabon
Donderdag 18 juni 2015
Vanmorgen vertrekken we richting Lissabon hoofdstad van Portugal. Ik kies voor de weg langsheen de kustlijn tot in Sintra.
In Sintra bevindt zich het bekende “Palacio National da Pena”. Het is een uniek bouwwerk met een mengelmoes van stijlen.
Het kasteel of andere bezienswaardigheden vinden in Portugal is niet altijd zo evident. Er zijn meestal weinig aanwijzingsborden te zien langs de weg. De toeristische diensten hebben hier wel nog wat werk.
Vanuit Sintra is het niet ver terug naar de kust en naar het uiterste westelijke punt van Europa in “Cabo da Roca”.
We volgen verder de kust richting Lisboa. Bij het naderen van de stad krijg je het drukkere verkeer, iets wat elders in Portugal heel meeviel. Bij het binnenrijden van Lissabon stoppen we nog in Belem en bezoeken er de “Torre de Belem” en het “Padrao dos Descrobrimentos” (Monumemt van de ontdekkingsreizen).
Het is nog even zoeken naar ons Hotel. Gelukkig hebben we onze GPS. Zonder deze was het vermoedelijk niet gelukt in dit wel drukke verkeer en wirwar van straten en eenrichtingsverkeer.
Intussen is de temperatuur hier flink opgelopen tot boven de 30 graden.
Dag 13 – Lissabon
Vrijdag 19 juni 2015
Vandaag staat een stadswandeling op het programma. We gebruiken een uitgestippelde wandeling die ik thuis op internet vond van Reisroutes.be.
Lissabon blijkt een heel drukke stad, iets waar we persoonlijk minder van houden. Porto bleek in dat opzicht heel wat beter en gezelliger.
De stad is wel heel net. Er zijn ook nergens honden te bespeuren wat ook al een probleem minder kan zijn. Je ziet trouwens in het algemeen weinig honden in Portugal. Ik hoorde hierover iemand zeggen dat de honden overdag binnen zitten bij hun baasjes (?).
Lissabon heeft veel mooie pleinen, fonteinen en standbeelden. Door zijn ligging tussen 2 heuvelruggen zijn er ook veel trappen, elevadors en tramtoestellen die je naar hogere (of lagere) straten brengen.
Onze wandeling brengt ons eveneens langs de Kathedraal van Lissabon en hoger naar de Burcht. Van daaruit heb je mooie vergezichten op de Taag en de “Ponte 25 de Abril”.
Het was een hete en vermoeiende dag. 31 Graden om in te wandelen is toch warm en voor morgen voorspellen ze nog iets hogere temperaturen van 34 graden. Dat wordt puffen.
Hotel HF Fenix LisboaDag 14 – Lissabon
Zaterdag 20 juni 2015
Vandaag doen we het wat kalmer aan. ’s Morgens lopen we even rond in het “Parque Eduardo VII”. Dit park paalt juist aan het hotel op het “Marques de Pombal” plein. Van bovenaf in dit park heb je een mooi beeld over Lissabon.
Na een korte siesta, trekken we terug naar het stadcentrum om wat te shoppen. We kiezen ditmaal voor de metro en na wat zoeken lukt alles goed om aan de ticketten te geraken.

Mooie ruime metrostations
Het is zaterdag en het verkeer lijkt iets minder druk dan gisteren. Voetgangers zijn er echter genoeg. Hier in Lissabon kan je ook de trams in file zien staan ….
Dag 15 – Lissabon – Setubal – Évora
Zondag 21 juni 2015
Bij ons vertrek in Lissabon zitten de heuveltoppen en de brug over de Taag in de lage wolken. We willen toch Lissabon eens van de andere kant zien en rijden daarom tot aan het grote Christusbeeld “Cristo Rei” aan de overzijde. Van daaruit krijg je een mooi beeld van de brug.
Van daar op het gemak verder naar Evora waar we in de vroege namiddag aankomem. Dit heeft ons nog voldoende tijd om de stad te verkennen. Evora is een mooie middeleeuwse stad met vele smalle straatjes en Romeinse restanten.
Dag 16 – Évora – Monsaraz – Beja – Aljustrel
Maandag 22 juni 2015
We verlaten vamorgen Evora en rijden verder oostwaarts richting Spaanse grens. Enkele kilometers voor de grens ligt het middeleeuwse stadje “Monsaraz” samen met een burcht op een heuveltop. Je kijkt uit over de Alentejo en het grootste stuwmeer van Europa, het “Barragem de Alqueva” op de Rio Guadiana.
Naarmate we verder naar het Zuiden komen, vermindert het verkeer op de wegen. Je rijdt er kilometers zonder 1 wagen tegen te komen. Van toerisme is hier nog niet veel sprake.
We rijden er ook kilometers en kilometers langs kurkeiken, olijfbomen, zonnebloemen en wijnranken. Deze producten maken dan ook de Alentejo bekend. Erbij vermelden dat ze hier lekkere wijnen produceren.
Onze volgende stop is Beja. Beja wordt de graanschuur van Portugal genoemd maar valt als toeristisch stadje tegen en er is weinig te beleven.
Vandaar is het maar een 40 kilometer naar Aljustrel.
Het einde van onze reis is aan het naderen. Maar ook de vermoeidheid laat zich voelen. Nog 2 kleine ritten naar de Algarve moeten ons verlof in Portugal afsluiten.
Hotel Villa AljustrelDag 17 – Aljustrel – Vila do Bispo (Sagres)
Dinsdag 23 juni 2015
Vandaag verder naar het zuiden, richting Algarve. Ik kies wel voor de N120 die ons langs de kust naar Vila do Bispo zal brengen.
Onderweg stoppen we aan de kust ter hoogte van Aljezur in “Praia de Monte Clerigo”. De kustlijn kan je goed vergelijken met kliffen rond Cape Blanc Nez en Cape Gris Nez. Met dat verschil dat er hier er ook mooie stukken zandstranden zijn en dat er ruimte in overvloed is. Op het strand is er ruimte zat en we zijn eind juni ….
Gezien we vandaag ruim de tijd hebben om op onze bestemming te geraken kan een wandeling op het strand er zeker bij. Het water van de Atlantische Oceaan is wel veel mooier dan dat van onze Noordzee. Het is prachtig om al deze blauw- en groentinten te zien in het water.
Na het afzetten van de valiezen in Vila do Bispo, rijden we nog even verder naar het uiterste zuid-westen punt van Portugal op de “Cabo de Sao Vicente”. Samen met de “Ponta de Sagres” zitten we hier in het linker benedenhoekje van Portugal.
Hotel Mira SagresDag 18 – Vila do Bispo – Lagos – Faro – Cabanas de Tavira
Woensdag 24 juni 2015
Vandaag rijden we langs de kust van de Algarve. Het is duidelijk te zien dat er hier heel wat meer toerisme is dan in het midden van Portugal. Onze eerste stop is in “Lagos” een charmant stadje om eens rond te lopen.
In de nabijheid van Lagos hebben we vanop de “Ponta da Piedade” opnieuw een mooi uitzicht over de kliffen en rotsformaties in zee. De rotsen zijn gekend voor hun grotten. De kleuren tekenen zich mooi af tegen het groene en blauwe van het kristalheldere water.
Vandaar rijden we naar “Faro” hoofdstad van de Algarve. Het meer gekende Faro blijkt minder toeristen te trekken dan andere badplaatsen. Het oude stadsgedeelte is echter ook niet zo groot.

Let op de ooievaarsnesten boven op de kerk
Dag 19 – Cabanas de Tavira
Donderdag 25 juni 2015
Vandaag gaan we niet veel meer aanvangen. Nog even de onmiddellijke omgeving van het strand verkennen, een bezoekje aan het stadje Tavira zelf en verder genieten van de rust ons mooi Guesthouse.
Cabanas de Tavira is niks meer dan een dorp met vankantiehuisjes en flats, een mooie kleine promenade en wat winkeltjes. Het strand moet je gaan zoeen aan de overkant van de smalle lagune die zich kilometers ver langs de kust uitstrekt. Het water oversteken doe je met de watertaxi’s die continu heen en terug varen. Aan de overzijde van een smalle duinemgordel ligt dan een mooi strand.
Na de middag rijden we nog even een paar kilometer terug om ook “Tavira” aan de monding van de Rio Gilao te bezoeken. Tavira was ooit een bloeiend haventje doch door een aardbeving in 1755 werden de meeste gebouwen verwoest en deed de havengeul verzanden.
Vanavond gaan we terug de koffers pakken. Onze terugvlucht morgen is om 12u45. Het zal wat haasten worden omdat we pa vana 08u3o kunnen ontbijten. Daarna moeten we eerst een uurtje terug rijden naar Faro, vervolgens de auto inleveren en tot slot nog tijdig onze vluchtdocumenten bemachtigen. Normaal moet het wel lukken.
Casa Viana – GuesthouseDag 20 – Cabanas de Tavira – Faro – Brussel
Vrijdag 26 juni 2015
De vlucht vanop Faro naar Brussel duurt ongeveer 02u45, een halfuurtje langer dan van Brussel naar Porto.
Portugal verkennen en leren kennen viel erg goed mee. We probeerden in bijna 3 weken de meest gekende bezienswaardigheden op te zoeken en te bewonderen. Dat we nu alles al gezien hebben is zeker niet het geval. In Portugal is nog heel veel te bekijken.
Portugal is een land met veel verschillende streken, uitzichten en tradities. Het meest opvallende zijn de verschillen tussen het Noorden en het Zuiden.
De Portugezen zelf zijn heel vriendelijke en behulpzame mensen. Maar ook hier is een verschil merkbaar tussen het Noorden en het Zuiden.