2015 – Frankrijk – 7 dagen Morvan met de moto

Voorbereiding

Zoals voorgaande rijden we in juli met de Bende van Jean erop uit met de motorfiets. Door ziekte van enkele en omstandigheden, is onze groepje dit jaar beperkt tot 3 deelnemers maar dat zal daarom niet minder plezant worden. We kozen dit jaar terug voor Frankrijk, nl. voor het Parc natural régional du Morvan. We vertrekken op maandag 20 juli.  Situering

De Morvan (van het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte) is een bergachtig gebied in Bourgondië, Frankrijk, in de departementen Yonne, Nièvre, Côte-d’Or en Saône-et-Loire. Het gebergte is eigenlijk een uitloper van het Centraal Massief, en bestaat vooral uit graniet-gesteente. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter, gevolgd door de Mont Préneley met 855 meter. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 meter tot de hoge toppen. Sinds 1970 kent het gebied bescherming als Parc naturel régional. Het is het dichtst bij de Parijse agglomeratie gelegen gebergte. De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden, de Nedermorvan (Bas-Morvan), de Heuvelmorvan (Haut-Morvan Collinéen), de Bergmorvan (Haut-Morvan Montagnard) en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Bergmorvan is bedekt met grote hoeveelheden dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden. In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling. Ook is er weinig lichtvervuiling wat ’s nachts bij een wolkeloze hemel een blik op de Melkweg geeft. Het regent er gemiddeld 191 dagen per jaar. Wikipedia.org

Alhoewel de Morvan in vogelvlucht maar 400 km van Kortrijk ligt, spreiden we onze heen- en terugreis toch over 2 dagen. We zijn namelijk van plan een heel rustige motovakantie te maken.

Dag 1 – Kortrijk – Aix-en-Othe (385 km)

Maandag 20 juli

Vanmorgen vertrokken we om 07u30 in Marke op de E17. Toen was het nog droog, alhoewel ….

DSC01869

Eenmaal vertrokken zitten we juist over de grens al in de file. Gelukkig kan je met de motorfiets tussen de 2 rijstroken doorrijden en geraak je toch iets sneller vooruit. Na enkele kilometers kwamen we aan de oorzaak: een kleine aanrijding op de rechter rijstrook.
Intussen was het lichtjes beginnen (af en toe iets meer) regenen. De nattigheid hield wel aan tot in Laon, zo`n 170 kilometer verder. Van daaraf werd het stilaan beter alhoewel de hemel de gehele dag grijs en met momemten zwaar bewokt bleef.

Het bleef wel een heel toffe rit doorheen de champagne.

IMG_20150720_224315

Region Champenoise

Auberge De La Scierie

Dag 2 – Aix-en-Othe – Vauclaix (244 km)

Dinsdag 21 juli

Na het ontbijt vertrekken we vanmorgen voor onze 2de dag richting Morvan. De hemel is schitterend blauw en de zon is van de partij.
We verlaten de Pays d’Othe en rijden oostwaarts richting Troyes.

IMG_20150721_225401

Troyes is een mooie maar drukke stad. Aan de kathedraal houden we even halt voor een koffie.

IMG_20150721_225234

Van daaruit richting Lac d’Orient. Dit meer ligt een stukje naast de Seine. Via aanvoer- en afwateringskanalen zorgt de watervoorraad voor een buffer van het waterpeil op de Seine. Tijdens de winter wordt water opgevangen en in de zomer wordt het water terug afgevoerd.

IMG_20150721_224944

Intussen is het al heel warm geworden. Verder in de namiddag halen we temperaturen van 28 – 29 graden en meer. Gelukkig kunnen we af en toe halte maken om iets te drinken.

IMG_20150721_224841

Na veel zweten en puffen komen we omstreeks 18u00 aan in hotel in Vauclaix. Dit hotel lijkt goed gekend onder de motorrijders en de Belgen. In de garage staan nog 5 andere motoren en op de parking zien we hoofdzakelijk Belgische wagens staan.
Omdat er vannacht mogelijks regen en onweer voorspeld wordt krijgen onze motorfietsen een onderkomen in een naastliggende schuur. Of er morgen echt regen komt zullen we moeten afwachten.

Logis De La Poste

Dag 3 – Rondrit Zuid (221 km)

Woensdag 22 juli

Vanmorgen staan we op met een compleet gesloten wolkendek. Tijdens het ontbijt begint het ook te regenen. Na een half uurtje is de bui echter al over en kunnen we omstreeks 09u3o vertrekken. De richting naar het zuiden blijkt ook een goeie keuze want het blijft verder de volledige dag droog.
Het is echt leuk rijden hier in de Morvan. De baantjes liggen over het algemeen heel goed en er is weinig ander verkeer. Het blijft wel opletten want her en der ligt ook hier regelmatig fijne steenslag.

IMG_20150722_190234

Ook de temperatuur is heel goed met waarden van rond de 26 graden. Enkel Bernard heeft het heel warm met zijn wind- en regendichte vest. Misschien moet hij toch eens investeren in een zomervest.

IMG_20150722_190347

De landschappen en vergezichten wisselen snel af.  Tot de avond blijft het een leuke dag maar zijn we toch blij als we een kunnen douchen in het hotel.

IMG_20150722_190139

Logis De La Poste

Dag 4 – Rondrit Noord (236 km)

Donderdag 23 juli

Vandaag verkennen we de noordzijde van de Morvan. De 3 ritten kan je makelijk terugvinden op de kaart onderaan dag 3.
De zon is onmiddellijk van de partij. De temperatuur wordt wel iets minder dan gisteren door de aanwezigheid van een frissere wind.

Een belangrijke stad in de Morvan is Vezelay. Het is een middeleeuwse stad met de Basiliek van de heilige Marie Madeleine.

IMG_20150723_190554

We trekken toch een uurtje uit om het stadje eens rond te lopen en de Basiliek te verkennen.

IMG_20150723_190705

De rondrit van vandaag verloopt opnieuw zonder verdere problemen. Omstreeks 17u00 zijn we terug in hotel en kunnen Koen en Bernard genieten van een duik in het zwembad.

Onder zie je een snapshot van mijn TomTom GPS met de reisstatistieken van vandaag. Je ziet dat we zeker niet te snel rijden.

IMG_20150723_190231

Vanavond moest ik zelf wel nog eens naar de apotheker rijden in Lormes (7 km van het hotel). Gisteren kreeg ik dwars door de motorbroek een wespensteek in de bil. Tot hiertoe had ik een eigen meegebrachte zalf aangedaan maar deze bleek geen verbetering te brengen. In de apotheek kreeg ik een onsmettingsmiddel, andere zalf met cortisone en pilletjes tegen allergie. Volgens de apothekeres zou dit het probleem snel kunnen verbeteren. We zien wel wat er morgen gebeurt.

Logis De La Poste

Dag 5 – Rondrit Oost (202 km)

Vrijdag 24 juli

Vandaag rijden rijden we onze laatste lus in de Morvan. Het weer is andermaal prachtig: zon, beetje wind en een aangename 25 – 27 graden. Het is andermaal genieten van de natuur en de kronkelende baantjes. Het is wel op te letten in de vele stukken waar fijne “gravillon” gestrooid ligt of waar hij nog niet helemaal van de baan gereden is.

IMG_20150724_174850

De Morvan telt verschillende natuurlijke en kunstmatige meren. Ook rond die meren is er weinig toerisme. Het is duidelijk dat de Morvan nog niet gekend is bij het grote publiek. Enkel rond “Le lac des Setton” zijn wat meer campings maar zeker niet in overvloed.

IMG_20150724_174739

Onze laatste stop voor vandaag is in Saulieux waar we ons “eerste” ijsje eten van de reis. Dat is dus niet overdreven nietwaar.

IMG_20150724_174939

Daarmee zit ons verblijf in de Morvan erop. Morgenochtend vertrekken we terug richting Belgie. We maken de terugreis opnieuw in 2 dagen

Logis de La Poste

Dag 6 – Vauclaix – Soulaines-Dhuys (293 km)

Zaterdag 25 juli

Het weer is niet zoals de vorige dagen; zwaar bewolkte grijze hemel, meer wind en een flink stuk koeler. We gaan het echter de gehele dag droog kunnen houden.

IMG_20150725_180405
Onze eerste stop ligt in Montreal. Iemand uit de streek had ons gezegd dat dit Middeleeuws dorpje echt de moeite waard was om te bezoeken. Zoals veel andere dorpen in Frankrijk blijkt het chauvenisme hier toch wat de bovenhand te halen. Het is een mooi ‘dorp’ zondermeer maar met heel weinig activiteit. Dan maar terug verder naar Montbard en de “Abbaye de Fontenay”.

IMG_20150725_180222

Deze abdij is schijnbaar het bezoeken waard maar het zal ons wellicht te veel tijd in beslag nemen. Een ingangsticket kost trouwens ook 10 euro.
Via binnenwegen rijden we dan verder naar ons hotel in Soulaines-Dhuys rechts ter hoogte Troyes. Alhoewel het zaterdagavond is is het heel kalm in het hotel. Ook de patron bevestigt ons dat het tourisme dit jaar nog minder is dan vorig jaar en dat de situatie moeilijk wordt.

Morgen hebben we een lange rit voor de boeg. Het weer zal bepalend worden of we onze planning aanhouden of een snellere weg kiezen via autosnelwegen. Volgens de weersverwachtingen zou het morgen iets beter worden en een paar graden meer.

Logis La Venise Verte

Dag 7 – Soulaines-Dhuys – Kortrijk (465 km)

Zondag 26 juli

Bij ons vertrek vanmorgen is het terug mooi weer in de Morvan (Soulaines-Dhuys): een licht blauwe hemel met wat sluierwolken en droog. Volgens de vooruitzichten zouden we het nog kunnen treffen tot thuis. We hebben een hele rit voor de boeg. 465 km rijden zonder autosnelwegen is niet zo gemakkelijk.

Als enige stopplaats voor vandaag  hebben we enkel een bezoek aan het “American Cemetery – Meuse-Argonne” in Romagne-sous-Montfaucon voorzien. Dit is het grootste Amerikaans Militair kerkhof met slachtoffer uit de eerste WO.  Er liggen meer dan 14.246 gesneuvelde gekende soldaten samen met 954 onbekende amerikaanse soldaten.

IMG_20150727_200822

IMG_20150727_200954

Meuse-Argonne_American_Cemetery_Chapel

We hadden verder ook nog het oude vestingstadje Rocroi (niet zo ver van Revin – Ardennen) willen doch toen was het beginnen regenen en besloten we maar onmiddellijk verder te rijden naar huis. Rocroi zal voor een andere keer zijn.

Omstreeks 18u15 komen we terug thuis zonder ongevallen, zonder technische problemen en met een voldaan gevoel.