2014 – Duitsland – 7 dagen Zwarte Woud met de moto

Voorbereiding

Zoals de voorgaande jaren trekt de Bende van Jean er voor 7 dagen op uit met de motorfiets.  Onze keuze viel voor dit jaar op Duitsland, meer bepaald het Zwarte Woud. Voor de 4de maal op rij rijden we met 6 vrienden weg van huis en hopen een heel leuke week samen en met de motorfiets door te brengen. We rijden in 2 dagen naar ons Hotel in Wutach, overnachten daar 4 nachten en komen vervolgens in 2 dagen terug naar huis.  Vanuit onze uitvalsbasis in Wutach maken we 3 rondritten in het Zwarte Woud.  Alle ritten kunt u volgen op onderstaande interactieve kaart.  Elke rit kreeg een afzonderlijke kleur mee waarnaar verder verwezen wordt.

Dag 1 – Kortrijk – Kaiserslautern (rode lijn) (500 km)

Zondag 06 juli. Vanmorgen vertrokken we om 07:30 uur in Bellegem (Kortrijk) aan de Katte.  We hebben een rit voor de boeg van bijna 500 km. We kozen om te rijden via Sankt Vith en zo Duitsland binnen.  We waren eerst al bang dat het zou regenen doch dit bleek niet het geval. groep De rit tot aan onze eerste avondstop verliep vlekkeloos en het weer was fantastisch.  Enkel bij het oversteken van de Moesel in Bernkassel-Kues kregen we een korte regenbui van ongeveer 15 minuten op de nek.  Daarna trok de hemel helemaal terug open en bij onze aankomst hadden we een dikke 25 graden op de thermometer. Ons hotelletje lijkt een leuke voltreffer te worden.  Onze motoren mochten we allemaal in een grote garage achteraan het hotel plaatsen. hotel_1 Vanavond kregen we toch nog een flink onweer uit de hemel.  Gelukkig zaten we dan al binnen om te eten. Morgen rijden we verder naar Wutach. De weervoorspellingen voor het zwarte woud zijn wisselvallig. Droog’s morgens, afwisselend zon en een bui, kans op onweer in de namiddag, 22 graden. Spreuk van de dag. Jean belt naar een gsm-nummer en komt bij iemand in Duitsland tercht.  Zijn reactie: “Ich habe geflaterd” (vrij vertaald: ik ben verkeerd verbonden)

 Hotel Burgchänke **

Dag 2 – Kaiserslautern – Wutach-Ewattingen (blauwe lijn) (295 km)

Maandag 07 juli. Vanmorgen hadden we even pech met de moto van Jean.  Bleek dat de achterband ergens een lek had.  Het probleem werd echter snel opgelost in een lokale garage. Na een eerder eenvoudig maar lekker ontbijt vertrekken we naar onze volgende bestemming. Vanuit Kaiserslautern rijden we zuidwaarts richting Baden-Baden en komen een klein stukje in Frankrijk. We maken even halt in het scharmante stadje Wissembourg. Wissembourg Met het weer hebben we andermaal geluk.  Het blijft droog tot na de middag als we opnieuw een kleine bui op ons krijgen.  We rijden op dat moment op de Schwarzwald Hochstrasse op een hoogte van 1160 meter midden tussen de laaghangende wolken.  Eenmaal in Freudenstadt zijn alle dreigende wolken verdwenen en komt de zon regelmatig doorpiepen. Molen Omstreeks 18uoo zijn we aan ons nieuw logement.  De moto’s kunnen we mooi parkeren in een grote schuur. Alhoewel het Gasthof zijn rustdag heeft vandaag hebben ze toch iets lekkers klaargemaakt voor de aanwezige gasten.  Morgen zouden we wat meer keuze krijgen in de gerechten. Net zoals gisterenavond worden we wel nog getracteerd op een fel onweer van een uurtje.  Niks om een hond door te jagen. Onweer Het weer voor morgen voorspelt weinig goeds.  In heel de streek is veel neerslag te verwachten.  We gaan morgenochtend bekijken welke rit we gaan rijden en hoe lang we hem zullen maken.

Hotel Gasthof zur Burg

Dag 3 – Rondrit zuid-westwaarts (groene lijn) (245  km)

Dinsdag 08 juli Wat we gisteren al vreesden bleek dus juist vanmorgen: grijze hemel en regen. We beslissen dan maar om wat af te wijken van onze planning en vandaag de geplande dag 4 te rijden (groene lijn op de kaart). Het wordt een dag in het “Zwarte Regenwoud”.  Veel droge momemten hebben we niet gekregen maar het wordt toch een leuke rit.  Voorzien van een goeie regenkledij blijven we allemaal toch droog. moto_01 Rond de middag rijden we St.Blasien binnen en maken van de gelegenheid gebruik om een kleine snack te kopen en daarna een stukje te voet rond te lopen.  Het centrum van het stadje is duidelijk de mooie niet alledaagse basiliek. Basiliek Vandaar rijden we maar verder in de regen.  Rond 18u00 zijn we terug aan ons hotel en genieten van een lekker warme douche. Landschap_01

Hotel Gasthof zur Burg

Dag 4 – Rondrit oostwaarts naar de Bodensee – Rheinfall     (oranje lijn) (25o km)

Woensdag 09 juli

Vanmorgen even zonder regen kunnen vertrekken. Na het eerste uurtje was echter weer van da en dat bleef voor de hele dag zo: regen, stukje droog, opnieuw regen, …

Onderzeg naar de Bodensee was de groep plots in 2 gesplitst. Een geluk dat er nu GSM bestaat zodat we elkaar snel terugvonden aan het meer zelf.

Bodensee_01

Een stuk na de middag komen we dan in de Rheinfall in Schaffhausen (Zwitserland).  Ikzelf was schijnbaar de enige die deze watervallen op de Rein al eerder gezien had. Iedereen vond het prachtig.

Rheinfall

Eenmaal terug in het Hotel blijken de weersverwachtingen voor morgen zowat hetzelfde als vandaag.  Morgen doorkruisen we op onze laatste dag in Ewattingen nogmaals het ZwarteWoud van zuid naar noord en terug.

Hotel Gasthof zur Burg

Dag 5 – Rondrit noord-westwaarts (paarse lijn) (26o km)

Donderdag 10 juli

De morgen begon heel grijs maar al bij al kregen we een relatief droge dag.  Probleem was wel dat we niks hebben kunnen bewonderen van het mooie landschap op de hogere toppen.  De wolken bleven de gehele dag relatief laag hangen in de bergen en telkens we op de hoogtes kwamen reden we in de wolken en door de mist.
We kregen uiteindelijk een mooie rit over goeie, soms wel natte, wegen.

Rond 10u00 houden we koffiestop in Todtnau.

Todtnau

Op het gemak rijden we daarna verder langs gekende plaatsen zoals Elzach, Halach, Triberg en nogmaals voorbij de Titisee.

Schluchsee

Hieronder tot slot voor vandaag een fotootje van de auteur in aktie.

auteur

Op het einde van de avond en na andermaal een heel lekkere maaltijd, nemen we afscheid van onze lieve gastvrouw Claudia die spontaan aan de tafel is komen zitten en ons een schnaps aanbiedt.
Het Gasthof Zur Burg bleek een heel goeie keuze.  We kunnen het alleen aanraden aan iedereen die eens het Zwarte Woud wil bezoeken en een verblijf zoekt aan een heel democratische prijs.

Zur Burg 2Zur Burg 1Claudia

Hotel Gasthof zur Burg

Dag 6 – Wutach – Epinal (licht blauw lijn) (275 km)

Vrijdag 11 juli

Na afscheid te hebben genomen van onze gastheer en gastvrouw zitten we om 09u00 terug op de moto richting Epinal.  De rit moet ons doorheen een stuk Zwarte Woud en de Vogezen voeren doch dit wordt niet echt een grote meevaller. Alhoewel we veel minder regen krijgen dan gisteren blijven alle hoogste toppen in de wolken zitten waardoor we nagenoeg niks van het mooie landschap te zien krijgen.

Kort na de middag zijn we bijna op de Grand-Ballon.  Gelukkig besluiten we om in een herberg aldaar een middagstop te nemen en een kleine middagmaal te eten.  We zitten daar nog geen 15 minuten binnen als ze de sluizen boven ons nog eens volledig open zetten en we een stortbui van wel een uur te verduren krijgen.  Daarna blijkt het ergste voorbij en kunnen we terug verder.

Panorama

De rest van de namiddag blijft het dan nagenoeg droog.  Onze regenkledij moeten we echter wel aanhouden want we rijden voortdurend in de mist en in de (lage) wolken.

Ons hoteltje in Epinal is maar een klein doorreishotelletje voor zakenlui zonder heel veel comfort.  Voor het avondeten hebben we geboekt in een restaurant in Epinal zelf op 2 km van het hotel.  Of dit zal meevallen hoor je later wel.

Restaurant

Inter-Hotel Prest’Hôtel ***

Dag 7 – Epinal – Kortrijk (roze lijn) (455 km)

Zaterdag 12 juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *